20. Uluslararası Ekonomi Forumu

20. Uluslararası Ekonomi Forumu

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - “Avrupa Birliği ile Avrasya Ekonomi Birliğinin ekonomi sahasının birleştirilmesi Büyük Avrasya ve tüm dünyanın gelişmesi için atılım potansiyeline sahiptir”

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Avrupa Birliği ile Avrasya Ekonomi Birliğinin ekonomi sahalarının birleştirilmesinin Büyük Avrasya'nın yanı sıra tüm dünyanın gelişmesi için atılım potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, cumhurbaşkanı Nazarbayev, St. Petersburg’ta düzenlenen 20. Uluslararası Ekonomi Forumuna katıldı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, son birkaç yıldır dünyanın global kriz şartlarında yaşadığını belirterek, dünya ekonomisinin büyümesi ile ilgili en sağduyulu tahminlerinin bile haklı çıkmadığını aktardı.

Uzmanların küresel ekonominin büyümesi ile ilgili tahminlerinin sürekli düştüğüne işaret eden Nazarbayev, “2016 yılında gelişmekte olan ülkelerden 450 milyar dolara kadar sermayenin çıkması tahmin ediliyor. Aynı zamanda gelişmiş ekonomiye sahip ülkelere sermayenin gelmesi ekonomideki büyüme garantisini sağlamıyor.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ham madde fiyatlarındaki düşüşün bütün ihracatçı ülkelerin gelirini etkilediğini, aynı zamanda ithalatçı ülkelerde de deflasyonist baskının yoğunlaştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Maden şirketlerinin karlılığı hızlı bir şekilde düşmektedir. Burada herkes kaybetmiş durumda. Hükümet ve merkez bankalarının ekonomik verimliliği artırma. imkanları azalmaktadır. Bu tür eğilimlerin sosyal çatışmalara neden olduğunu dünya çapında görüyoruz.”

Dünyanın zor ekonomik ve siyasi şartlarda kontrol edilemeyecek dış göç sorunu ile karşılaştığına dikkati çeken cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Uluslararası kurumların değerlendirmelerine göre açlık ve çatışmalardan kaçanların sayısı 40 ve 60 milyon kişi arasındadır.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, uluslararası finans sistemlerindeki reformlarla ilgili görüşmelerin uygulanmadığını belirterek, “Günümüzde bütün sorunlarda entegrasyonu ve küreselleşmeyi suçlayan eğilim oluştu. Sınırlarda yüksek duvarların kurulması çağrıları her yerden duyuluyor. Ancak objektif olarak bakılırsa, küresel ekonomi aşırı entegrasyondan değil, tam tersine eksikliğinden zarar görüyor.” dedi.

- AEB ile AB entergasyonu

Ülkeler arası entegrasyon üst yapılarının oldukça bürokrasileşerek, milli ekonomiye bariyer oluşturduğunu ifade eden Nazarbayev, şunları kaydetti.

“Bürokrasi hem Avrupa, hem Amerika, hem de Asya’da kuşkulu entegrasyon karşıtlarını güçlendiriyor. Bizim en genç birlik olan AEB bu tür riskleri dikkate almalıdır. Dezentegrasyon ve ekonominin içine kapanması iç sorunları çözmez. AEB, etkin ve istikrarlı Avrupa Birliği'ne ilgi duyuyor. Bizim birliğimizle (AEB) yapıcı iş birliği yapması AB'nin çıkarınadır."

Dördüncü sanayi devrimine yaklaşan dünya ekonomisinin yüksek dinamiğinin entegrasyon konusunu gündeme getirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Nazarbayev “AB ile AEB’in ekonomi sahasının birleştirilmesi Büyük Avrasya'nın ve tüm dünyanın gelişmesi için atılım potansiyeline sahiptir. Ben bu sürecin taraftarıyım. Avrupalı ortaklarla yaptığım görüşmelerde de sürekli bu konuyu gündeme getiriyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :