2. Siber Güvenlik Zirvesi

2. Siber Güvenlik Zirvesi

Kaspersky Lab Üst Yöneticisi Kaspersky:- "Siber suçlar büyüyen küresel bir sorun haline dönüştü ve bu alanda işlenen suçların dünya ekonomisine yıllık zararı 400 ile 500 milyar doları buldu"

ANKARA (AA) - Merkezi Rusya'da bulunan siber güvenlik ve anti-virüs yazılımı sağlayıcısı Kaspersky Lab'ın Üst Yöneticisi (CEO) Eugene Kaspersky, siber suçların büyüyen küresel bir sorun haline dönüştüğünü ve bu alanda işlenen suçların dünya ekonomisine yıllık zararının 400 ile 500 milyar doları bulduğunu belirtti.

Kaspersky Lab tarafından JW Marriott Otel'de düzenlenen 2. Siber Güvenlik Zirvesi'nde konuşan Kaspersky, "İnternetten alınan bilgilere göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü 3 milyar dolara mal olmuş. Bugün siber suçların yıllık rakamı 160'tan fazla köprünün maliyeti kadar. Siber suçların ekonomiye yıllık zararı 160 yeni köprü kadardır." ifadelerini kullandı.

Siber suçluların kendilerine yüksek profilli kurbanlar seçtiğine veya finansal hizmetleri hedef aldığına işaret eden Kaspersky, yakın zamanda yaşanan Bangladeş Merkez Bankası soygununu örnek verdi. Kaspersky, "Bankayı hacklediler, banka hesap işlemlerine erişip ve bankadan neredeyse 1 milyar dolar çalacaklardı. Doğrusu başarılı da oldular, banka hesaplarından 81 milyon dolar çaldılar." diye konuştu.

Kaspersky, siber suç işleyen kişilerin uluslararası çalıştıklarını, sahip oldukları teknolojiyi takas ettiklerini ifade etti.

Siber suçlarda en çok konuşulan dilin basitleştirilmiş Çince olduğunu anlatan Kaspersky, Türkçe'nin ise ilk 10'da yer aldığını belirtti.

Kaspersky, siber suçların büyüyen küresel bir sorun haline dönüştüğünü ve bu alanda işlenen suçların dünya ekonomisine yıllık zararının 400 ile 500 milyar doları bulduğunu aktardı.

Eugene Kaspersky'den sonra söz alan Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz Ekibinin (GReAT) Üst Düzey Güvenlik Araştırmacısı Muhammed Amin Hasbini, siber saldırıların nedenlerinin finansal, casusluk, sabotaj ve buna benzer bir takım nedenler olduğunu kaydetti.

Türkiye'de en çok siber saldırının gerçekleştiği şehirlerin İstanbul ve Ankara olduğunu ifade eden Hasbini, bir yıllık dönemde Türkiye'de 101 milyondan fazla tehdit ihbarının yapıldığını bildirdi.

Hasbini, saldırganların dünyada bakanlıkları, istihbarat, askeri, enerji, finans ve havacılık kurumlarıyla, üniversiteleri, araştırma merkezlerini ve hatta sağlık kuruluşlarını bile hedef aldığının tespit edildiğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :