19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Batman, Siirt, Bingöl ve Şırnak'ta 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 100. yılında törenlerle kutlandı

DİYARBAKIR (AA) - 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Batman, Siirt, Bingöl ve Şırnak'ta törenler düzenlendi.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 100. yılı etkinlikleri kapsamında Batman'da Valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Atatürk Parkı'nda devam eden törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce organize edilen karate, tekvando, judo, tenis, masa tenisi, kick boks, boks, güreş ve halk oyunları gösterileri sunuldu.

Törene, Vali Hulusi Şahin, Vali Yardımcıları Mekan Çeviren ve Ertuğ Şevket Aksoy, Garnizon Komutanı Havacı Tuğgeneral Coşkun Uçarcılar, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Bakçepınar, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Dede, Gençlik ve Spor İl Müdürü Halil Eren, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

- Siirt

Siirt'te Cumhuriyet Meydanı'daki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda devam eden törende konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Hüssam Olğaç, 19 Mayıs'ın Türkiye'nin tarihi dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi.

"Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkmasıyla başlatılan ve ardından Amasya ve Sivas kongreleri, oradan da Erzurum Kongresi'yle yapılacak mücadelenin şekillenerek dalga dalga yayılan, Kurtuluş Savaşı'nın başladığı tarihtir." ifadelerini kullanan Olğaç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve şehitleri rahmetle andıklarını belirtti.

Gençlik adına konuşma yapılan, gençlik şiirinin okunduğu törende judo gösterisi sunuldu, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Sıcak hava dolayısıyla bazı gösterilerin iptal edildiği törende bir öğrenci baygınlık geçirdi. 112 Acil Servis ekiplerinin müdahalede bulunduğu öğrenci ambulansla Siirt Devlet Hastanesine götürüldü.

Törene, Vali Ali Fuat Atik, Garnizon Komutan Vekili Albay Mehmet Fevzi Kenasarı, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Fırat, Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nihat Şındak, Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay, kamu kurum, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Atik törenin ardından baygınlık geçiren öğrenciyi Siirt Devlet Hastanesinde ziyaret etti, yetkililerden bilgi aldı. Öğrencinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

- Bingöl

Bingöl'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Vakfı Fen Lisesi bahçesinde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Ali Rıza Akarca, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı olduğunu söyledi.

Akarca, "Milletimizin onur ve asaletiyle Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde tarih sahnesindeki yerini alması, 19 Mayıs 1919 tarihidir. 19 Mayıs sadece Türk milleti için kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk Devleti'nin de çağdaş değerlerle, milletler ailesi içerisindeki yerini almasının adıdır." şeklinde konuştu.

Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği törende spor ve halk oyunları gösterisi sunuldu. Tören düzenlenen konser ile sona erdi.

Törene, Bingöl Valisi Kadir Ekinci, 49. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Ali Olcay Küçüktepe, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- Şırnak

Şırnak'ta, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, Valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Şırnak Şehir Stadyumu'nda devam eden törende, öğrenciler tarafından jimnastik ve halk oyunları gösterileri sunuldu.

Törende konuşan Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, ecdadın büyük fedakarlıklarıyla kurulan cumhuriyetin gençlere emanet edildiğini belirtti.

"Sahip olduğumuz büyük potansiyel ve üzerinde yaşadığımız bu cennet vatanının politik ve stratejik önemi dolayısıyla karşımıza içten ve dıştan sürekli yeni düşmanlar, yeni hainler çıkmaktadır" diyen Aktaş, şunları kaydetti:

"Milletçe 2023 hedeflerimize ilerlerken önümüzü kesmeye, bize engel olmaya çalışan bu hainler bazen ekonomimizi, bazen birlik ve beraberliğimizi, siyasi yapımızı, canımızı hedef almaktadır. Aziz milletimiz dün olduğu gibi bugün de ülkemizin bölünmez bütünlüğüne, birliğine ve bağımsızlığına yönelik her türlü hain saldırı karşısında şanlı tarihinden aldığı ilhamla gereken özveriyi, dik duruşu, azim ve kararlılığı göstermektedir."

Tören, çeşitli spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Törene, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, 23. Piyade Tümen Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Alper Sır, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :