19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Eski AB Bakanı Bağış:- "Bizim üst düzey yetkililerimiz komisyonda müzakere yaparken, kapının önünde terör örgütlerine çadır kurdurdular ama o terör artık hiçbir ülkenin tek başına sorunu değil"

İSTANBUL (AA) - Eski AB Bakanı Egemen Bağış, "Bizim üst düzey yetkililerimiz komisyonda müzakere yaparken, kapının önünde terör örgütlerine çadır kurdurdular ama o terör artık hiçbir ülkenin tek başına sorunu değil." dedi.

Bağış, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin "Zorunlu Göç Mülteci Sorunu ve Terörizm" başlıklı oturumunda, toplantının İstanbul’da yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Panelin sığınmacı sorunu ve terör konularına eğildiğini aktaran Bağış, "Sığınmacı sorununu iyi biliriz. Bundan 500 küsur yıl önce İspanya'dan kovulan Musevilere kucak açtığımız gibi 1. ve 2. dünya savaşlarında Türkiye'ye sığınanlara kucak açtığımız gibi, Saddam'ın gazından ve bombalarından kaçanlara kucak açtığımız gibi zamanında Polonyalılara kucak açtığımız gibi bir zamanlar Humeyni'nin bile Türkiye'ye sığındığı gibi bugün de 2,7 milyon Suriyeli kardeşimizi burada ağırlıyoruz." diye konuştu.

Bağış, Türkiye'nin Avrupa'yla yapılan anlaşmalarla değil 4 yıldır Suriyelilere kucak açtığını hatırlatarak, dünya genelinde mültecilere 1,5 dolar harcanırken Türkiye'de bu rakamın 7,5 dolar olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye'nin terörü iyi bildiğini anlatan Bağış, Türkiye'nin terörden en fazla mağdur olan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Bağış, terör konusunda Batı'nın Türkiye'nin sesine kulak vermediğini dile getirerek, "Son 30 yıldır Türkiye'ye iade edilmiş tek bir PKK'lı yoktur. Bu bile kendi başına aslında bize çok şey anlatıyor. Bu dünyada elbet diyaloğa ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin terör konusunda yıllardır çağrı yaptığını hatırlatan Bağış, şunları ifade etti:

"Bizim üst düzey yetkililerimiz komisyonda müzakere yaparken, kapının önünde terör örgütlerine çadır kurdurdular ama o terör artık hiçbir ülkenin tek başına sorunu değil. Terör İstanbul'u, Paris'i, Diyarbakır'ı, Atina'yı, Oklahoma'yı, Sırbistan'ı da vuruyor. Hiçbir ülke teröre karşı tek başına mücadele edemez. O yüzden diyalog kadar iş birliğine de ihtiyacımız var."

Bağış konuşmasının İngilizce bölümünde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde terör konusunda dünyaya yaptığı çağrıyı hatırlattı.

Mültecilerin Avrupa'ya veya Türkiye'ye değil kendi topraklarına ait olduğunu dile getiren Bağış, Esed'in gitme vaktinin geldiğini aktardı.

Bağış, Suriye'de siyasi partilerin kurularak demokrasiyi sağlamaları gerektiğini ifade ederek, demokrasinin Avrupa ve Türkiye kadar Suriyelilerin de hakkı olduğunu söyledi.

- Mültecilerin en çok tercih ettiği ülkeler

Eski Avusturya Savunma Bakanı Werner Fasslabend ise geçen yıllar içerisinde Afrika'dan da göçlerin devam ettiğini belirterek, Avrupa'ya yönelen göçleri harita üzerinden anlattı.

Almanya, İsveç ve Avusturya'nın mülteciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler olduğu tespitinde bulunan Fasslabend, "Merkel'in bunlara kucak açmasından sonra gelenlerin sayısında artış oldu. Avrupa'da Şengen sistemi vardır. Bu da ancak sınırların güvence altına alınmasıyla olur. Bu çalışmazsa bütün sistem tehlike altındadır. Göçün ilk sebebi Suriye'deki savaşa değildir. Kurak ve yarı kurak ülkelerden de göçler devam ediyor. Çünkü buralardaki yaşam şartları zordur." değerlendirmelerinde bulundu.

Fasslabend, iklim değişikliğinin 35 yılda su rezervlerinin büyük bölümünün kaybedilmesine sahne olacağını dile getirerek, bunun gelirlerin düşmesine neden olacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :