18. Uluslararası Enerji Konferansı

18. Uluslararası Enerji Konferansı

BOTAŞ Doğalgaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Demir:- "Bulgaristan ile doğalgaz iletim sisteminin enterkonnekte hale getirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl bunu neticelendireceğiz ve çift taraflı doğalgaz alma satma yönünde hareketlilik kazand

İSTANBUL (AA) - Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Doğalgaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Yılmaz Demir, Bulgaristan ile doğalgaz iletim sisteminin enterkonnekte hale getirilmesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bu yıl bunu neticelendireceğiz ve çift taraflı doğalgaz alma satma yönünde hareketlilik kazandıracağız.” dedi.

Demir, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 18. Uluslararası Enerji Konferansı’nın oturumunda, Türkiye’nin 78 ilinde doğalgaza ulaşım sağlandığını, sadece Artvin, Şırnak ve Hatay'da doğalgaza erişimin bulunmadığını hatırlattı.

Gelecek yıl doğalgazı olmayan il kalmayacağını, ayrıca 7 binin üzerinde nüfusu bulunan hiçbir ilçenin doğalgazsız kalmamasının hedeflendiğini belirten Demir, bu kapsamda 2017 yılında 111 ilçeye, 2018’de 81 ilçeye ve 2019 yılında da 30 ilçeye olmak üzere toplam 222 ilçeye daha doğalgaz ulaştırılacağını aktardı.

Türkiye’de 13 milyon kişinin yani nüfusun yüzde 65’inin doğalgaza erişimi olduğunu vurgulayan Demir, geçen yıl 45,3 milyar metreküp olarak gerçekleşen doğalgaz tüketiminin ise bu yıl 52 milyar metreküpe çıkmasını beklediklerini bildirdi.

- Bulgaristan ile enterkonnekte sistem

BOTAŞ’ın Bulgaristan ile çift taraflı enterkonnekte olmak için yaptığı çalışmalara da değinen Demir, şöyle devam etti:

"Bulgaristan ile doğalgaz iletim sisteminin enterkonnekte hale getirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl bunu neticelendireceğiz ve çift taraflı doğalgaz alma satma yönünde hareketlilik kazandıracağız. Orada biz hem Avrupa hem Bulgaristan hem Yunanistan anlamında iletim operatörleri olarak gerekli girişimde bulunduk. Onlarla ilgili anlaşmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Hatta toplantılarımızdan birisi de önümüzdeki hafta olacak.”

- “LNG giriş kapasitesi yüzde 40’lara çıkacak”

Türkiye’nin üç tarafının denizlerle kaplı ve LNG ticaretine elverişli olduğunu vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

“BOTAŞ bu kapsamda bir açılım yaptı. 2015 yılında 38 milyon, geçen yıl 67 milyon metreküplük bir kapasitemiz varken, bu yıl günlük 117 milyon metreküplük bir LNG girişi kapasitesine ulaşacağız. Kasım ayı içinde 20 milyon metreküplük kapasiteli ayrı bir yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve gazlaştırma terminali (FSRU) projemiz devreye girmek üzere. Ayrıca önümüzdeki yıl da Saros Körfezi’nde benzer bir proje sisteme entegre edilecek. Dolayısıyla, dünyada LNG ticaretine elverişli olan ülkelerin kapasitelerinin yüzde 50’ye yakını LNG girişiyle oluşturulmuş. Bizim burada bir eksiğimiz vardı. Şimdi bizim LNG girişi kapasitemiz de yaklaşık yüzde 40’lara çıkıyor.”

- "Doğalgaz yüzde 30 paya sahip"

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci de Türkiye'nin birincil enerji tüketiminin son 10 yılda ekonomik gelişmeye bağlı olarak çok hızlı şekilde arttığına dikkati çekti.

Celepci, buna bağlı olarak Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla bu ihtiyacın sadece yüzde 25'ini karşılayabildiğini belirterek, "Yüzde 75 dışarıya bağlı durumda olduğumuz bilinen bir gerçek. Doğalgaz, bu birincil enerji talebini karşılamakta yüzde 30 gibi önemli bir paya sahip. Kişi başına tüketim değerlerine baktığımızda, Türkiye olarak OECD ülkeleri ortalamasının çok altında kaldığımızı görüyoruz. Bu bize, ülke olarak gelecek dönemde birincil enerji ihtiyacımız artarken, doğalgaz ihtiyacımızın da artacağını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan bir araştırmanın 2030 yılına kadar Türkiye'nin birincil enerji ihtiyacının 250 milyon ton petrol eşdeğerine çıkacağını gösterdiğini anlatan Celepci, "Bir anlamda gelecekte hala, enerji ihtiyacımızın yüzde 70'ini, 75'ini dışarıdan sağlıyor olacağız." dedi.

Celepci, doğalgaz piyasasının serbestleştirilmesinin önemine de değinerek, bu yapılandırma döneminin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :