18. Uluslararası Enerji Konferansı

18. Uluslararası Enerji Konferansı

ABD’nin eski Bakü Büyükelçisi Bryza:- "IKBY'deki referandum yasal değil ancak bu sis gittikten sonra iş birliği kısmına dönebilmek mümkün olabilecek"- "IKBY ve Barzani hiç birşey yapamıyor aslında. Türkiye olmadan herhangi birşey yapamazlar. İş birliğine

İSTANBUL (AA) - ABD'nin eski Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nce (IKBY) yapılan referandumun yasal olmadığını belirterek, "IKBY ve Barzani hiçbir şey yapamıyor aslında. Türkiye olmadan herhangi bir şey yapamazlar. İş birliğine ihtiyaç duyuyorlar." dedi.

Bryza, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 18. Uluslararası Enerji Konferansı'nda yaptığı konuşmada, son yıllarda Irak ve Türkiye ilişkilerinde önemli ilerlemeler yaşandığını söyledi.

Ankara'nın referanduma yönelik kuvvetli tepkisinin son derece doğal olduğunu ifade eden Bryza, "Çünkü IKBY'deki referandum yasal değil ancak bu sis gittikten sonra iş birliği kısmına dönebilmek mümkün olabilecek. Irak ile Türkiye arasında 8-9 yıldır bir ilerleme kaydedildi. IKBY ve Barzani hiçbir şey yapamıyor aslında. Türkiye olmadan herhangi bir şey yapamazlar. İş birliğine ihtiyaç duyuyorlar. Bir noktada umuyoruz ki farkındalık oluşacak ve ilerlemeye kalındığı yerden devam edilecek. ABD ve Türkiye birlikte IKBY ile beraber çalışmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

- İsrail-Türkiye doğalgaz boru hattı

Bryza, İsrail ile Türkiye arasında yapılması planlanan doğalgaz boru hattında Kıbrıs'ın önemli yeri olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununda müzakerelerin durma noktasına geldiğini hatırlatan Bryza, meselenin çözülmesi için doğalgazın İsrail'den Türkiye'ye aktarılmasının bir fırsat olabileceğine işaret etti.

Bryza, söz konusu hattın Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinden geçebileceğini belirterek, "Uluslararası bir sözleşme yapılır. Bu sözleşme çerçevesinde İsrail Türkiye ve Kıbrıs bu anlaşmayı onaylar. İsrail ile Türkiye boru hattının gelirlerinin bir kısmı adaya yeniden yatırım olarak değerlendirebilir." dedi.

Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) İcra Komitesi eski Başkanı Mithat Rende de Türkiye'nin bölgede birleşmiş bir Irak'tan yana olduğunu, bu açıdan ABD ve Türkiye'nin politikalarının örtüştüğünü dile getirdi.

Rende, ABD dahil birçok ülkenin IKBY'deki gayrimeşru referandumun sonuçlarını tanımayacağını dile getirerek, IKBY'nin Kerkük, Telafer, Sicar ve birçok farklı bölgede etnik temizlik yöntemine gittiğini ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler