"18 Mart anlaşmasının devamından yanayız"

"18 Mart anlaşmasının devamından yanayız"

Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yenel:- "Avusturya ve Hollanda (Genel İşler Konseyinde Türkiye konusunda) oldukça sert ifadelerin yer almasını istiyorlar. Diğer ülkeler ise şimdilik buna direniyorlar. Bu direncin devam etmesini bekli

BRÜKSEL (AA) - HASAN ESEN - Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, vize serbestisi konusunda bir takım gecikmeler yaşandığını ancak neticenin olumlu olmasını beklediğini söyledi.

Yenel, AB-Türkiye ilişkileri ve 18 Mart sığınmacı anlaşmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Her yıl bir zirve öncesi Genel İşler Konseyi toplantılarında sadece Türkiye değil, genişlemeye dahil olan aday ülkelerle ilgili kararlar alındığına ve değerlendirmeler yapıldığına dikkat çeken Yenel, "15 Temmuz da burada yer alacak. Bir bakıma kendi açılarından dengeli olmaya çalışıyorlar. Biz ise bunun daha fazla dengeli olmasını istiyoruz. Eleştirileri hiçbir zaman reddetmedik ama eleştirilerin yapıcı olması gerektiğini söyledik." dedi.

Türkiye'nin yapıcı eleştiriye her zaman açık olduğunu kaydeden Yenel, "Ama sadece suçlamalar olursa biz bunları benimsemiyoruz." ifadesini kullandı.

- "Bu direncin devam etmesini bekliyoruz"

Türkiye açısından bugün yapılacak Genel İşler Konseyine ilişkin en önemli noktanın üyelik müzakereleri konusundaki ifadeler olduğuna işaret eden Yenel, "Avusturya ve Hollanda oldukça sert ifadelerin yer almasını istiyorlar. Diğer ülkeler ise şimdilik buna direniyorlar. Bu direncin devam etmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

- Vize serbestisi

Vize serbestisinde bir takım kriterlerin yerine gelmesinin söz konusu olduğunu belirten Yenel, "Bu kriterlerin yerine getirilmesi için çabalarımız sürüyor. Herşeye rağmen sürdü. En son anlarda bile sürdü. Bu terör saldırılarında dahi biz bunları değerlendirdik. Hatta geçtiğimiz haftalarda hem AB Bakanımız hem de Dışişleri Bakanımız buradaydı. Bu konuları ele aldılar. AB'nin bize sunmuş olduğu geri kalan kriterleri yerine getirmek için bir yol haritası taslağı vardı. Bunun üzerinde de sayın bakanlarımız çalışıyor." değerlendirmesini yaptı.

Yenel, bu konudaki çalışmalara, AB ve Dışişleri bakanlarının yanı sıra Adalet ve İçişleri bakanlarının da katıldığını vurgulayarak, "Bu alanda biz kapıyı hiçbir zaman kapatmadık. Biz 'Her konuda konuşuruz' dedik. Son olaylar nedeniyle bir takım gecikmeler olabilir ama biz ümidimizi hiçbir zaman kaybetmedik." şeklinde konuştu.

- "AP'nin reddetmeyeceğini bekliyoruz"

Vize serbestisi konusunda üç aşamanın olduğuna dikkat çeken Yenel, bunları AB Komisyonunun kriterlerin yerine getirilip getirilmemesine ilişkin değerlendirmesi, üye ülkelerin olumlu değerlendirmesi ve son olarak da Avrupa Parlamentosundaki (AP) oylama olarak sıraladı. Yenel, "Dolayısıyla elimizde hem AB Komisyonunun raporu hem de üye ülkelerin görüşü olursa AP'nin reddetmeyeceğini bekliyoruz. Çünkü aykırı bir durum olur. Kaldı ki şimdiye kadar onlar da bunu benimsiyorlardı." dedi.

AP'de bazı görüş ayrılıkları olduğuna işaret eden Yenel, "Ama yine de ben bu konuda ümitliyim. Bir takım gecikmeler yaşandı belki. Ama unutmamak gerekir ki, biz bu Geri Kabul Anlaşması'nı yaptığımız zaman vize muafiyetini 2018'in başında bekliyorduk. Biz bunu biraz öne çektik. Dolayısıyla öne çektiğimiz hususlarda bir takım gecikmeler yaşanıyor. Ama ben neticenin iyi olmasını bekliyorum." ifadesini kullandı.

- "Biz anlaşmanın devamından yanayız"

18 Mart anlaşmasının maddelerinin yerine getirilmesinde yaşanan sorunlara ilişkin de konuşan Yenel, "Bu anlaşmanın bazı unsurları tam olarak yerine getirilmedi. İki taraf da bu anlaşmanın sadece göçle ilgili olmadığını da biliyor. Göçün dışında birçok alanı kapsıyor. Gümrük Birliğinin yenilenmesi hususu da var. Biz anlaşmanın devamından yanayız. Çünkü iki tarafa da yararlı. Biz olumsuzluklara değil olumlu taraflarına yöneliyoruz." diye konuştu.

- "Seçimlerde Türkiye karşıtlığı kullanılacaktır"

Yenel, İngiltere'nin AB'den çıkış referandumundaki gibi Türkiye karşıtlığının Avrupa'daki seçimlerde kullanılmasına ilişkin, "Türkiye karşıtlığını aşırı sağcılar kullanacaklardı. Sadece aşırı sağcılar değil, sağcılar da kullanacaktır. Günümüzde en çok bizi yaralayan husus, yalan haberin devamının ortaya çıkması ve bu yalan haberlere çabucak inanılması." dedi.

- 18 Mart anlaşması

Türkiye ve AB, 18 Mart'ta üyelik müzakerelerinin canlandırılması, vize serbestinin sağlanması, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yardım yapılması ve Türkiye'deki belli sayıdaki Suriyeli sığınmacıların AB ülkelerine yerleştirilmesini öngören bir anlaşmaya varmıştı.

Anlaşmanın uygulanmasında bazı eksiklikler yaşanıyor. AB, Türkiye'den vize serbestisi için aralarında terörle mücadele kanununda değişikliliğin de olduğu 7 kriterin daha yerine getirilmesini talep ediyor.

Türkiye ise Suriyeli sığınmacıların AB ülkelerine yerleştirilmesi, sığınmacılara yapılacak 3 milyar avroluk yardımın hızlandırılmasını ve üyelik müzakerelerinin güçlendirilmesini istiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :