15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "15 Temmuz gecesi bu hilal uğruna batan tüm güneşlerimize, tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletimin tüm fertlerine teşekkür ediyorum"-

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz gecesi hilal uğruna batan tüm güneşlere, tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletimin tüm fertlerine teşekkür ediyorum." dedi.

Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni'ndeki konuşmasına "Şehitlerimizin emaneti kıymetli kardeşlerim, değerli gazi kardeşlerim, şehrimizin dört bir yanından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gelerek buradaki programa katılan sevgili İstanbullular, 15 Temmuz ihanet girişiminin birinci yıl dönümünde Türkiye'nin her köşesinde bir kez daha meydanları dolduran değerli vatandaşlarım, aziz kardeşlerim, hepinizi en kalbi duygularımla, hasretle, muhabbetle, saygıyla selamlıyorum." diyerek başladı.

Tam bir yıl önce bugün, bu saatlerde Türkiye'nin pek çok yeriyle birlikte burada, o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü'nde bir ihanet girişiminin başladığını ifade eden Erdoğan, tanklarıyla, zırhlı araçlarıyla buraya gelen darbecilerin köprüyü kapatmasıyla bir süredir anlam verilemeyen hareketlenmenin sebebinin ve hedefinin artık anlaşıldığını söyledi.

Erdoğan, köprüyü kapatan darbecilerin kendilerince tüm İskanbul'a, tüm Türkiye'ye ve tüm dünyaya "artık kontrol bizim elimizde" mesajı vermek istediklerini belirterek, aynı saatlerde İstanbul'un ve Ankara'nın çeşitli yerlerinde de benzer işgal girişimlerinin haberlerinin geldiğini anlattı.

O esnada kendisi, eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, kızı ve torunlarının Dalaman'dan bu tarafa doğru hareket ettiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Milletimiz kullanılan yönteme ve üsluba bakarak anında bu darbe girişiminin arkasında FETÖ ihanet çetesinin bulunduğunu tespit etmiştir. Türkiye'nin FETÖ ihanet çetesi aracılığıyla bir saldırıya, bir işgal girişimine maruz kaldığını gören milletimiz hemen harekete geçmiştir. Sayın Başbakan'ın ve şahsımın televizyon ekranlarından yaptığı çağrıyla milyonlarca vatandaşımız darbecilere karşı sokakları, meydanları, kışla önlerini, havalimanlarını doldurmuştur. En büyük direnişler ve en kanlı saldırılar İstanbul ve Ankara'da yaşanmıştır. Diğer illerimizde darbeciler henüz harekete geçmeye fırsat bulamadan milletimiz, vatansever askerlerimiz ve polislerimiz tarafından derdest edilmişlerdir. İstanbul'da en çok kanın döküldüğü yer işte burasıdır, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'dür. Köprüyü kapatan tankların önünde tam 36 vatandaşımız şehit oldu. Allah rahmet eylesin."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saraçhane'de 20'ye yakın şehit olduğunu, Çengelköy'de, Atatürk Havalimanı'nda, Esenler'deki Topçular Kışlası'nın önünde, Türk Telekom binasında ve diğer yerlerde onlarca şehit verildiğini vurgulayarak, Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı ve Meclisin bulunduğu Kızılay civarında 40'ın üzeride vatandaşın şehadete yürüdüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önünde 29 kişinin şehit, 36 kişinin de gazi olduğunu, Gölbaşı Özel Harekat Başkanlığını uçakla bombalayan hainlerin 53 kişiyi şehit ettiğini ifade eden Erdoğan, Kahramankazan'da 9 şehit olduğunu, Ankara Emniyet Müdürlüğüne yapılan saldırıda verilen şehit sayısının da 10'u geçtiğini dile getirdi.

- "Tekbirle tankın üzerine giden milleti kim esir edebilir?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbecilerin gasbettikleri tankların namlularının bombalarla, ellerindeki silahların kurşunlarla, helikopterler ve uçakların en öldürücü mühimmatlarla dolu olduğunu belirterek, "Bunlar vatandaşlarımıza karşı acımasızca kullanıldı. En küçük bir tereddüt göstermediler. Peki onların karşısına dikilen milletimizin neyi vardı? Benim vatandaşımın elinde silah mı vardı? Sadece elinde aynen bugün olduğu gibi bayrağı vardı, ama bunun yanında çok daha etkili bir silah vardı. O silah da imanıydı, imanı." diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un "İmandır o cevher ki, ilahi ne büyüktür, imansız olan paslı yürek, sinede yüktür." dizelerini anımsatan Erdoğan, meselenin bu olduğunu, bir tarafta imanlı olan halkın, ama öbür tarafta da imansız darbecilerin bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, milleti o gece imanıyla dünyanın en modern silahlarına galebe çaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tekbirle tankın üzerine giden milleti kim esir edebilir? Sırtındaki tişörtünü tankın egzoz borusunun içine tıkamak suretiyle, onu çalışamaz hale getiren imandır, iman. Önünde, arkasında, sağında, solunda onlarca kişi vurulup düştüğü halde geri dönüp gitmeyi bir an bile aklından geçirmeyen, tam tersine bulduğu ilk fırsatta yeniden hainlerin üzerine yürüyen bu milleti kim durdurabilir? Hemen 3-4 metre ilerisine düşen kurşunlara aldırış etmeden yürüyen ve kendisine 'geri dön, yoksa öleceksin' diyenlere, şu cevaba bak; 'Bugün ölmeyeceksek ne zaman ölmeyeceğiz' diyen bir millete kim zincir vurabilir. Ah şu köprünün dili olsa da o gece burada yaşanan kahramanlıkları bir anlatsa. Ah o gece şehit kanlarıyla sulanan her karış toprağın, her taşın, her santim asfaltın dili olsa da yiğitlik nasıl olurmuş tüm dünyaya anlatsa. Çünkü bizim dilimiz bunları kelimelere dökmekte kifayetsiz kalıyor."

Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale şehitlerine ithaf ettiği şiirindeki "Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar/O, rüku olmasa, dünyada eğilmez başlar/Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor/Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor" dizelerini seslendiren Erdoğan, o gece güneşlerin battığını söyledi.

Erdoğan, "15 Temmuz gecesi bu hilal uğruna batan tüm güneşlerimize, tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Onlar bizim güneşlerimizdi. O gece yaralansa da eğilmeyen tüm başlara şükranlarımı sunuyorum. Milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletimin tüm fertlerine teşekkür ediyorum." diye konuştu.

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler