15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Türkiye'nin İİT Daimi Temsilciliği, Tel Aviv ve Trablus büyükelçiliklerinde şehitleri anma etkinlikleri düzenledi

RİYAD (AA) - Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Daimi Temsilciliğinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle şehitleri anma etkinliği düzenlendi.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Daimi Temsilcilik resmi konutunda düzenlenen etkinlik İstiklal Marşı ile başladı. Şehitlere saygı duruşunun yapıldığı, Kuran-ı Kerim okunduğu ve üst düzey konukların konuşmalar yaptığı programda, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan kısa film gösterildi.

Türkiye'nin İİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Salih Mutlu Şen, yaptığı açıklamada, "15 Temmuz, Türk milletinin FETÖ'cü üniformalı teröristlerce gasp edilmeye kalkışılan devletine ve iradesine sahip çıkmasıdır, 27 Mayıs, 12 Mart ve 28 Şubat darbelerine cevabıdır. Tüm İslam dünyasına da demokrasi ve milli irade örneği oluşturmuştur." dedi.

Darbe kalkışması sırasında tüm İslam ülkeleri halklarının ve dünyanın dört köşesindeki Müslüman azınlık ve toplulukların kalplerinin, Türk halkıyla beraber attığını belirten Büyükelçi Şen, İİT’nin 2016’da kabul ettiği "Fetullahçı Terör Örgütü" başlıklı kararıyla, FETÖ’yü bir terör örgütü olarak ilan ettiğini hatırlatarak, bundan sonra da İİT'nin tüm tutum ve faaliyetlerini bu karar çerçevesinde yürüteceğini kaydetti.

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla "şehitleri anma" etkinliği düzenledi.

Yafa’daki Büyükelçilik Türk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirilen etkinlik, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Tel Aviv Büyükelçisi Mustafa Kemal Ökem, devlet ve millet olarak amaçlarının, Türkiye'ye karşı yapılan darbe girişiminin engellenmesi esnasında şehit olanları rahmet ve minnetle anarken, bir yandan demokrasinin zaferini kutlamak, öte yandan bu girişimin faili olan hain FETÖ'yü ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Türk devletinin hedef alınmasına ve buna kalkışanların işlediği kanlı vahşete karşı mücadele eden Türk halkının cesaretine vurgu yapan Ökem, "Türk milletinin cesur tavrı bu vahim ve vahşi hareketi akim bırakmıştır. O gün şehit düşen insanlarımıza rahmet diliyoruz. Tüm şehitlerimize ve gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Trablus Büyükelçiğinde de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle anma etkinliği düzenlendi.

Büyükelçi Ahmet Doğan, yaptığı konuşmada, "Başarısız darbe girişimi, Türk halkı için bir sınav niteliğindeydi. Cesaret ve azimle bu sınav başarıyla geçildi." dedi.

Doğan, Türkiye'nin, DEAŞ, El-Kaide ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadele konusunda Libya ile iş birliğini sürdüreceğini ifade etti.

Etkinliğe katılan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Üyesi Muhammed Zayid el-Amari de "Türkiye, herkes için rol model olması gereken bir örnekl teşkil ediyor." diye konuştu.

"Türkiye'yi hedef alan bu komplo, henüz sona ermedi. Bir yıl önce yaşanan şey, tekrar edebilir. Türk halkının tek vücut olarak muhtemel darbe girişimlerine karşı koymaya devam etmesi gerekir." diyen Amari, Libya'nın da devlet kurumlarını inşa etmeye çalıştığını, askeri yönetimin geri gelme ihtimalinin mevcut olduğunu belirterek, Türkiye'de geçen yıl yaşananların herkese ders olması gerektiğini kaydetti.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :