15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Ukrayna ve Romanya'da, 15 Temmuz şehitleri için program düzenlendi

KİEV/BÜKREŞ (AA) – Ukrayna ve Romanya'da, 15 Temmuz şehitleri için program düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ukrayna Koordinasyon Ofisi'nin, başkent Kiev’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle düzenlediği programda şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu, ardından Ukraynalı, Kırımlı ve Türk Müslüman din adamları tarafından dualar edildi.

TİKA Ukrayna Ofisi Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, programda yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi tıpkı Çanakkale ve İstiklal savaşında olduğu gibi milletin tek yürek olduğunu ve iradesine el koymaya çalışan hainlere müsaade etmediğini söyledi. O gece şehit düşenlerin ve gazilerin dünyada eşine az rastlanan bir kahramanlık göstererek tarih yazdığını ifade eden Bolat, “Şehitlerin kalbimizdeki mümtaz yeri daim olacaktır. Onların hatıralarını yaşatmak bizim görev ve boynumuzun borcudur.” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da 15 Temmuz’da yaşanan dramatik durumun hem utanç verici hem de gurur kaynağı olduğunu belirtti. Askerlerin devletin ve milletin silahını kendi halkına doğrultmasının utanç verici bir durum olduğunu dile getiren Kırımoğlu, Türk milletinin sokaklara çıkarak darbe girişiminde bulunanları engellemelerinin ise gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Kırımoğlu, “15 Temmuz’da şehit olanlar gerçekten milli kahramanlardır. Ukrayna’da da meydan olaylarında demokrasi için hayatını verenler oldu. Türkiye’de de aynısı oldu. İnsanlar demokrasiyi korudu. Bu yüzden 15 Temmuz demokrasinin zaferidir.” dedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ise 15 Temmuz darbe girişiminin Ukrayna’daki siyasetçiler için de ders içerdiğini kaydetti. Çubarov, “Burada büyük dersler var. İçerideki ve dışarıdaki güçler birleşince o devleti yıkabilirler. Sadece demokrasiyi benimseyen millet bunu durdurabilir. 15 Temmuz’da bu zaferi kazandıran Türk milletidir ve yöneticileridir. Ukrayna ve Kırım’ın geleceğine destek veren Türkiye’nin geleceği bizim için önemlidir.” diye konuştu.

TİKA’nın programına Ukrayna Enformasyon Politikaları Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Geçici İşgal Edilmiş Bölgeler Bakan Yardımcısı Yusuf Kürkçü, Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türk Ukrayna İşadamları Derneği Başkanı (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Ukrayna Temsilcisi Murat Rasulov, Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Said İsmagilov ve Ukrayna Kırım Tatarları Müslümanları Müftüsü Ayder Rüstemov katıldı.

- Romanya

Romanya'nın Köstence şehrinde 15 Temmuz etkinlikleri çerçevesinde Micul Rotterdam yetimhanesine ait Şehit Ömer Halisdemir Spor Kompleksi'nde 15 Temmuz dostluk maçı düzenlendi.

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, maç öncesi yaptığı konuşmada, 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında dostluk maçı düzenlendiğini belirterek, "İki yakın dost ve stratejik ortak olan Türkiye ve Romanya zor günlerde birbiriyle dayanışma gösterdi. Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün birinci yılında bu dayanışmayı böyle anlamlı bir etkinlikle göstermiş olduk." dedi.

TİKA Romanya Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan ise FETÖ terör örgütünün kanlı darbe girişiminin milletçe önüne geçilmesinin yıl dönümünde, 15 Temmuz ruhunu bir kez daha yaşadıklarını söyledi. Daştan, "Vatandaşlarımızla, soydaşlarımızla ve Rumen dostlarımızla beraber dayanışma örneği sergiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Maça, Türk ve Tatar birliklerine ait şubelerden katılan ve yetimhanede bulunan çocukların oluşturduğu takımlar katıldı. Dostluk maçı, her iki ülkenin milli marşları ve şehitler anısına saygı duruşuyla başladı.

Maç sırasında etkinlikte olan tüm çocuklara da hediyeler dağıtıldı, maç sonunda galip gelen takıma logolu kupa verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :