15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

FETÖ'nün hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla şehitler için İspanya, Portekiz ve Yunanistan'da anma törenleri düzenlendi-Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Önhon:- "Silahlı kuvvetlerimizin büyük çoğunluğunun, tüm siyasi partilerin, her görüş

MADRİD/LİZBON/ATİNA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla şehitler için İspanya, Portekiz ve Yunanistan'da anma törenleri yapıldı.

Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği rezidansındaki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en ürkütücü ve korkunç hadiselerden birinin tam bir yıl önce yaşandığını anımsattı.

Bu hain girişimin, halkın demokrasiye sahip çıkması ve zorbalığa da karşı durmasıyla önlendiğini dile getiren Önhon, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Silahlı kuvvetlerimizin büyük çoğunluğunun, tüm siyasi partilerin, her görüşten halkın karşı çıkması ve Cumhurbaşkanımızın çağrısının halkta karşılık bulmasıyla bu darbe girişimi başarısızlığa uğratılmıştır. FETÖ'nün devletin tüm kurumlarından tamamen ayıklanması, vücudun mikroptan temizlenmesi olacaktır."

Büyükelçi Önhon, İspanya'nın başından bu yana Türkiye'de demokrasinin yanında olduğunu ve darbe girişiminin karşısında durduğunu kaydederek, törene katılan İspanya Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürü ve Siyasi Direktörü Büyükelçi Enrique Mora'ya teşekkür etti.

Törene, Madrid'deki Türk vatandaşlarının yanı sıra Azerbeycan, Pakistan ve Özbekistan'ın büyükelçileri de katıldı.

- Portekiz'de anma

Portekiz'de de Lizbon Türkiye Büyükelçiliğinde anma töreni gerçekleştirildi.

Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, törende, terör örgütü FETÖ'nün taktiğini ve 15 Temmuz'da düşen maskenin arkasındaki gerçeği anlattı.

Gögüş, Türk milletinin hainlere karşı destan yazdığını vurguladı.

Bu arada, Büyükelçilik binasında Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin 15 Temmuz gecesi çektiği fotoğraflardan oluşan sergi de açıldı.

Öte yandan, 15 Temmuz şehitleri için Lizbon'daki Merkez Cami'de dua okundu.

- "Türkiye tarihindeki en kanlı terör eylemini teşkil etmektedir"

Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğindeki anma törenine de Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, Atina-Pire Başkonsolosu Oya Yazar, misyon temsilcileri ve Türk vatandaşlarının yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Yannis Amantidis katıldı.

Tören, saygı duruşuyla başladı.

Büyükelçi Çevik, törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'un alışıldık bir askeri kalkışma olmadığına dikkati çekerek, "Söz konusu teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en kanlı terör eylemini teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

Ülkenin demokratik kurumlarını savunmak için sokağa çıkan masum insanlara karşı ölümcül silahlarla saldırıldığını anımsatan Çevik, o gece şehit ve gazi olan vatandaşların her zaman minnetle anılacağını kaydetti.

Çevik, 15 Temmuz gecesinde dahi Fetullah Gülen ve müritlerinin bu kanlı teşebbüsün arkasında olduğunun açık olduğunu anlatarak, "FETÖ riyakarlık ve gizlilik üzerine kurulu yeni nesil bir terör örgütüdür." dedi.

Amantidis da 15 Temmuz darbe girişiminde ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ileterek, Yunanistan'ın darbe girişimini kınayan ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın askeri darbelerden oldukça yara aldığını hatırlatan Amantidis, "Sadece ikili ilişkiler açısından değil, bölgedeki barış ve refah için yakın şekilde çalışmaya devam edeceğimiz demokratik ve istikrarlı bir Türkiye için desteğimizi sürdürüyoruz." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :