15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

FETÖ'nün hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla şehitler için Çin, Pakistan, Malezya ve Endonezya'da anma törenleri düzenlendi- Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Ersoy: - "Milletin omuzlarında yükselen demokrasi adına 15 Temmuz unutulmamalı ve

PEKİN/İSLAMABAD/KUALA LUMPUR/CAKARTA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla şehitler için Çin, Pakistan, Malezya ve Endonezya'da anma törenleri düzenlendi.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğinin yerleşkesindeki anma törenine Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy, Çin'in Dışişleri, Kamu Güvenliği, Adalet bakanlıkları ile Polis Üniversitesinden yetkililerin yanı sıra bazı Türk misyon temsilcileri katıldı.

Törende, 15 Temmuz şehitleri için saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Ersoy, FETÖ tarafından Türkiye'deki anayasal düzeni hiçe sayarak yapılan hain darbe girişiminin yıl dönümünde şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

"Türkiye, 15 Temmuz'da yabancı düşmanlarından bile görmediğini kendi içindeki hain FETÖ tarafından görmüştür." ifadesini kullanan Ersoy, FETÖ'nün Türk milletinin temsil edildiği parlamentoya bomba yağdıracak kadar alçak ve hain bir örgüt olduğunun altını çizdi.

Ersoy, darbe girişiminin Türk milletinin dik duruşu ve demokrasiye bağlılığı sayesinde defedildiğini söyleyerek, milletin omuzlarında yükselen demokrasi adına bu günün unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini vurguladı.

Türk milletinin tek vücut halinde savuşturduğu darbe girişimiyle gelecek nesillere de mesaj yolladığını dile getiren Ersoy, "15 Temmuz'un hemen ardından Dışişleri Bakan Yardımcısını yollayarak Türkiye'nin anayasal düzenine güçlü desteğini ifade eden Çin hükümetine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

AA'nın hazırladığı, FETÖ yapılanması ve hain darbe girişimini anlatan fotoğraf ve görsellerle 15 Temmuz gecesini davetlilere anlatan Büyükelçi Ersoy, "Darbe girişimi sırası ve sonrası yaptığı üstün gazetecilik ve çalışmalar için Türkiye'nin en kıymetli kurumlarından Anadolu Ajansı'na teşekkür ediyorum." diye konuştu.

- Pakistan'dan Türkiye'ye destek

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliğindeki anma töreni de saygı duruşunda bulunulması, iki ülke marşlarının okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişimi süreci ve sonrasında Türkiye’ye desteği dolayısıyla Pakistan halkına ve hükümetine teşekkür etti.

Pakistan parlamentosunun da Türk halkı ve hükümetinin yanında durduğunu anımsatan Girgin, "Pakistan parlamentosunun her iki kanadı ayrı ayrı Türk halkının demokrasi yanlısı direnişine destek kararlarını oy birliğiyle kabul etti. Pakistan, dünyada 15 Temmuz sonrasında parlamento kararıyla Türkiye’ye destek veren tek ülke oldu." diye konuştu.

Programa onur konuğu olarak katılan Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz de iki devletin kardeşliğine vurgu yaparak, Pakistan parlamentosunda, Türk halkının demokrasi direnişine destek kararı kabul edildiğini hatırlattı.

Aziz, iki ülke kardeşliğinin artık stratejik ortaklığa dönüştüğünü belirterek, "Pakistan, FETÖ'ye karşı somut adımlar atmaktadır." dedi.

Programa, Pakistanlı senatörler, diplomatik misyon temsilcileri, Pakistan'da yaşayan Türk iş adamları ve diğer davetliler katıldı.

- Endonezya'da anma

Endonezya'da Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliğindeki şehitleri anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Cakarta Büyükelçisi Mehmet Kadri Şander Gürbüz’ün ev sahipliğindeki törene, Endonezya’daki birçok Türk katıldı.

Gürbüz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'ye karşı yapılan darbe girişiminin başarısız olmasındaki etkenin birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi olduğunu belirterek, FETÖ ile mücadelede de bu birlik ve beraberliğin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Programda, 15 Temmuz gecesi neler yaşandığına yönelik katılımcılara AA'nın darbe girişimi gecesi çektiği görüntü ve fotoğraflar gösterildi.

- Malezya basınına bilgilendirme

Malezya'da ise Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliğindeki anma törenine Türkler büyük ilgi gösterdi.

Tören, bir Türk vatandaşınca şehitler için Kur’an-ı Kerim okunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Başak Türkoğlu, törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'u unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını belirterek, "Çocuklarımıza, Malezyalı dostlarımıza Türkiye'de neler olduğunu, devletin ve milletin bütünlüğünün nasıl korunduğunu anlatarak o tarihi günü unutturmamalıyız." dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Büyükelçi Türkoğlu, 15 Temmuz'un yıl dönümü dolayısıyla Malezya basınında çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yaptıklarını kaydederek, basına verdikleri mesajlarda, darbe girişiminin ardından Türkiye’nin hangi aşamalardan geçtiğini, yapılan mücadeleler ve bugün gelinen noktayı anlattıklarını söyledi.

Türkoğlu, bilgilendirmelerde, Türkiye'nin darbe sonrasındaki süreçte terör örgütüyle mücadelesini hukuk devleti sınırları içerisinde sürdürdüğü konusuna vurgu yaptıklarını anlattı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :