15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Sudan ve Romanya'da etkinlikler düzenlendi

HARTUM (AA) - Sudan ve Romanya'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında etkinlikler düzenlendi.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Hartum Büyükelçi Vekili Osman Batuhan Batu, yaptığı konuşmada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin Türk halkının çabasıyla başarısızlığa uğratıldığını söyledi.

Batu, "15 Temmuz alışılagelmiş türden bir askeri kalkışma değildi. Ankara ve İstanbul semalarında savaş uçaklarının görüldüğü anlarda bazı şeylerin ters gittiğini anladık. İlerleyen saatlerde, bunun askeri bir darbe girişiminin ötesine geçtiğinin ve faillerinin, kendini 'kainat imamı' olarak nitelendiren Fethullah Gülen'in müritlerinden oluştuğunun anlaşılmasıyla bu dehşet hissiyatı pekişti." diye konuştu.

FETÖ mensuplarının riyakarlık, gizlilik ve ketumiyet üzerine kurulu yeni nesil bir terör örgütü olduğuna işaret eden Batu, şunları kaydetti:

"Türk hükümeti, 15 Temmuz öncesinde bu mafyavari terör örgütüne ve mali kaynaklarına yönelik harekete geçmişti. FETÖ’nün taraftar ve finansman bulmada ana kaynağı olan dershanelerin kapatılması, söz konusu yapıya büyük bir darbe indirmişti. Bunu takiben, örgütün işlediği, kamu personeli seçme sınavlarında kopya çekilmesi, yasa dışı dinlemeler, para aklama operasyonları gibi suçlar hakkında bir dizi adli ve idari tahkikat başlatılmıştı."

Batu, FETÖ’nün Türkiye’de gücünü kaybetmek üzereyken subay ve astsubay kılığına bürünmüş müritleriyle devleti ele geçirme çabasının, devlet ve millet iş birliğiyle püskürtüldüğünü anımsattı.

FETÖ'nün karanlık projelerinin su yüzüne çıktığını anlatan Batu, "Böylesine karanlık, meşum ve gizli bir yapıyla mücadele etmek kolay değildir. Türk hükümeti, bu yakın tehdidi bastırmak ve nihai olarak bertaraf etmek için haklı önlemler almaktadır." diye konuştu.

Batu, 15 Temmuz'da Türk milletinin yanında duran Sudan halkına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak birlik mesajı veren Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir'e de teşekkür etti.

Toplantının sonunda AA'nın 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin fotoğrafları gösterildi.

- Romanya

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, büyükelçilik konutunda 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenledi.

Rumen medyası, milletvekilleri ve yetkililere 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasını anlatan Büyükelçi Ertaş, "15 Temmuz, alışılagelmiş türden bir askeri kalkışma değildi. O gece, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en kanlı terör eylemiyle karşı karşıya kaldık." dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye tarihinin en kanlı terör eylemi olduğunu belirten Ertaş, Avrupa'daki bazı ülkelerin yeterli dayanışmayı göstermediğini aksine darbecilerin akıbetleriyle daha fazla ilgilendiklerini ve bunun Türk halkını incittiğini ifade etti.

Darbe gecesi Türk halkının tarihi bir dayanışma örneği gösterdiğini kaydeden Ertaş, "15 Temmuz, Fetullahçı Terör Örgütü ve takipçilerinin Türk devleti için yarattığı tehdidin büyüklüğünü tüm açıklığıyla bir kez daha ortaya koydu. Devleti ele geçirmek amacıyla masum kanı dökmekten çekinmeyeceklerini gösterdi. Türkiye, tarihinde ilk kez, milletin en değerli kurumlarının, yine bu milletin ordusu ve silahlarıyla vurulmasına tanıklık etti." diye konuştu.

FETÖ'nün barışçıl bir hareket olmadığını aksine küresel boyutta iktidar arzusuna sahip tehlikeli bir yapılanma olduğuna dikkati çeken Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir yıl önce Türkiye'de yaşananlar, bu örgütün başka ülkelerde de neler yapabileceğinin göstergesidir. Bizler, FETÖ'nün gerçek yüzünü zamanında fark edememenin bedelini acı şekilde ödedik. FETÖ'nün etkinlik gösterdiği diğer ülkelerin benzer tecrübeler yaşamasını istemiyoruz. Bu nedenle yabancı dost ve ortaklarımızı bu örgüte karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz."

- AA foto muhabirlerinin fotoğrafları sergilendi

Resepsiyonda ayrıca, Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflarından oluşan sergi açıldı.

Sergiyi gezen Liberal Ulusal Parti (PNL) Milletvekili Virgil Popescu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın oylarıyla gelmiş bir iktidara karşı darbenin asla düşünülemeyeceğini belirterek, "Demokratik bir ülkede iktidarı halk seçer. Hiçbir şiddet olayının yanında değiliz." ifadelerini kullandı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Romanya Başkanı Cem Aksoy da 15 Temmuz'un Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli günü olduğunu söyledi.

Aksoy, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün Türk halkı gerçek demokrasinin ne demek olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Demokratik değerlere sahip olmanın ne demek olduğunu gösterdi. Şiddet ile ellerinden alınmaya çalışan demokrasi karşısında demokrasiye bağlılıklarını göstererek Türk halkı güçlü olduğunu gösterdi. Türk halkını ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyorum. Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Stabil ekonomisiyle Avrupa Birliği ülkelerinin partner ülkesi olmaya devam ediyor."

Aksoy, MÜSİAD üyelerinin 15 Temmuz haftası etkinlikleri kapsamında Romanya’nın başkenti Bükreş ve Köstence şehirlerindeki kurumları ziyaret ederek darbe girişimini anlattıklarını belirterek, ziyarette Rumen makamlarını bilgilendirdiklerini kaydetti.

15 Temmuz şehitleri için Merkez Camisi'nde mevlit okutulduğunu anlatan Aksoy, "FETÖ terör örgütünün organize ettiği, demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik bir darbe girişiminde bulunuldu fakat sabaha halkın demokrasi zaferiyle ulaşıldı ve darbeciler başarısız olarak teslim alındı. 15 Temmuz'u asla unutmayacağız." görüşünü paylaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :