15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

İtalya ve İngiltere'de çeşitli etkinlikler organize edildi

ROMA (AA) - İtalya ve İngiltere'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, başkent Roma'da, İtalyan yayın organlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Türkiye'de olduğu için hadisenin ne kadar korkunç olduğuna yerinde tanıklık ettiğini belirten Esenli, "Başarısız olmasındaki ana unsur, Türk halkının inandığı değerleri sonuna kadar savunmasıdır." dedi.

Murat Salim Esenli, darbe girişimi sonrasında Batı'nın tepki göstermekte geç kaldığını ifade ederek, İtalya'yı diğer Batı ülkelerinden ayırdığını belirtti.

Esenli, "İtalya'nın duyarlılığından memnunuz. Başbakan Paolo Gentiloni, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde gelip bizi ziyaret etti. Kendisi ilk gelenler arasındaydı. Aynı şekilde dönemin Başbakanı Matteo Renzi de demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetin yanında olduğunu belirtti." diye konuştu.

Darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye insan hakları konusunda Avrupa Birliği (AB) kurumlarından haksız eleştiriler geldiğini dile getiren Büyükelçi Esenli, "Türkiye'yi insan hakları konusunda eleştiriyorlar. Ama bu konularla ilgili 23 ve 24 numaralı müzakere fasıllarını da açmıyorlar." şeklinde konuştu.

Esenli, İtalyan gazetecilere, darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'den topladığı şarapnel parçalarını da gösterdi.

- İngiltere

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, 15 Temmuz darbe girişiminin 1'inci yılı münasebetiyle büyükelçilik rezidansında yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Türk demokrasisi ve devleti için bir güç ve sebat sınavı olduğunu belirten Bilgiç, "Türk halkı tankların önüne çıkarak ve demokratik haklarını talep ederek direndi ve tarihi bir dayanışma örneği gösterdi." dedi.

FETÖ'nün örgüt yapısını anlatan Abdurrahman Bilgiç, "Bir yıl önce Türkiye'de yaşananlar, bu örgütün başka bir ülkede neler yapabileceğinin göstergesidir. Yabancı muhataplarımıza örgütün faaliyetlerine karşı müteyakkız olmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de FETÖ mensuplarına karşı yürütülen operasyonlarla ilgili de bilgi veren Bilgiç, "Özgürlükler ve güvenlik ihtiyaçları arasında doğru dengenin sağlanabilmesi için azami özen gösterilmiştir." değerlendirmesini yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :