15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

İzmirli iş dünyası temsilcileri 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle yaptıkları açıklamalarda, darbe girişimini lanetleyerek, demokrasiye ve milli birliğe sahip çıkma mesajı verdi

İZMİR (AA) - İzmirli iş dünyası temsilcileri 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü nedeniyle yaptıkları açıklamalarda, darbe girişimini kınadı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü, yaptığı yazılı açıklamada, darbelerin tarihin kara lekeleri olduğunu, demokrasinin tüm insanlığa gerektiğini kaydetti.

Dünyanın Türkiye'nin 15 Temmuz 2016 gecesi yaşadıklarını yargılamaya değil anlamaya çalışması gerektiğini belirten Ülkü, "15 Temmuz'da milletin yazdığı destanı okumamak için ellerinden geleni yapanlar, destanın kahramanlarını görmezden gelenler; vatansız kalan mağlup teröristleri gözetip kollamaktadırlar. 15 Temmuz’da Türkiye’de oynanmak istenen oyunu da bu coğrafyanın farklı köşelerinde yeniden sahneleme densizliğindeler. Tarih boyunca bu kadim topraklarda var olan halklar, bu oyuna gelmeyeceklerdir ve şüphesiz burada en büyük rol de Türkiye’ye düşmekte. 15 Temmuz’da üzerine düşeni yapan Türk milleti ve kurumsallaşmış siyasi irade, bu tarihi vazifenin de şüphesiz bilincinde." ifadelerini kullandı.

Ülkü, darbe girişimi öncesi 2,90 lira olan doların, ilk gün yüzde 17 artışla 3,4 lira seviyesine yükseldiğini, borsada haftalık kayıbın yüzde 13,4 olduğunu hatırlatarak, "Eğer hain darbe planı başarılı olsaydı, geçmişteki darbe dönemlerinde yapılan araştırmalardan yola çıktığımızda Türkiye ekonomisi yüzde 25 küçülmeye uğrayacaktı. Bu, Türkiye'nin 10 yıl geriye gitmesi, yani bu süreçte emek emek elde edilen bütün kazanımların kül olması anlamına geliyor. Hamdolsun ki hainler, darbe girişiminde de Türkiye'yi zora sokma planlarında da başarısız oldu." değerlendirmesini yaptı.

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Konfederasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman da yazılı açıklamasında, 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimini bir kez daha lanetlediğini, demokrasilerde toplum iradesine bu tarz müdahalelerin asla kabul edilemeyeceğini belirtti. 15 Temmuz'un bu anlamda darbecilere verilmiş bir ders olduğunu kaydeden Akgerman, şöyle devam etti:

"Bu kara günün yıl dönümünde dileğim, 15 Temmuz sonrası zorunlu olarak hayata geçirilen OHAL uygulamasının da yavaş yavaş kalkması ve normalleşmenin tam anlamıyla sağlanmasıdır."

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros ise 15 Temmuz günü yaşanan kalkışma girişiminin toplumun tüm unsurlarının bir araya gelerek demokrasiye sahip çıkmasıyla engellendiğini, böylelikle Türkiye’nin demokrasiye olan inancı bakımından çok anlamlı bir mesaj verildiğini hatırlattı.

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay da bundan tam bir yıl önce yaşanan ve toplumsal hafızamızda karanlık bir yer edinen 15 Temmuz darbe girişiminin Türk Milleti'nin kararlılığı ve birlikteliğiyle engellendiğini kaydetti. Türk halkı demokrasiye sahip çıktığını belirten Akkalay, "İş dünyası da büyük bir kararlılık göstererek durmadan çalışmış ve girişimin etkilerini en aza indirmiştir. Hain darbe girişimini bir kez daha lanetliyorum." dedi.

Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, geçen yıl yaşanan hain darbe girişiminin, bugün bakıldığında milletin kahramanlığıyla birlikte hatırlandığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da çağrısıyla halkın demokrasiye sahip çıktığını anımsatan Yöndem, Türkiye'nin darbelerle yönetilebilecek bir ülke olmadığını vurguladı.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, geçen yıl 15 Temmuz'da, tüm milletin hafızasına işleyen bir felaket gecesinin yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Halkın iradesinin temsil merkezi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bile hedef alan darbecilerin emelleri, yine halkın kararlılığı tarafından engelledi. Milletimiz büyük bir felaketten güçlenerek çıktı. Umarım ülkemizin adı bir daha asla böyle kötü olaylarla yan yana gelmez."

Torbalı Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler ise 15 Temmuz darbe girişiminin, yalnızca hükümete değil, tüm topluma ve demokrasiye karşı bir girişim olduğunu kaydetti. Bu girişimin yine milletin kararlılığı sayesinde engellendiğini bildiren Gürler, demokrasi düşmanlarına en güzel mesajın verildiğini belirtti.

Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren de 15 Temmuz 2016’da yaşanan kalkışma girişiminin, toplumun kararlılığı ve demokrasiye sahip çıkması sayesinde engellendiğini belirterek, "15 Temmuz’un ardından yaşanan süreç de Türk halkının ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir. 16 Temmuz sabahında ülkedeki tüm fabrikalarımızda üretimin sürmesi, bu hain girişimin etkilerini en aza indirmiştir. Demokrasiye karşı atılan her adımı bir kez daha lanetliyorum." ifadelerini kullandı.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka ise yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sivil toplumu olarak 15 Temmuz’u asla unutmayacaklarını vurguladı.

ALTO'da ilçedeki iş çevreleri adına Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salih Yiyitalp, Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Ömer Ertürk ve ilgili kurumların yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katıldığı ortak bir basın açıklamasında Saka, hazırlanan bildiriyi okudu.

Tarihin en zor günlerinden biri olan 15 Temmuz’un yıl dönümünün olduğunu ifade eden Saka, şunları kaydetti:

"15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız. 15 Temmuz’un Türkiye için bir milat olduğuna inanıyoruz. Çünkü bu alçak darbenin ötesinde, bir işgal girişimiydi. 15 Temmuz, İstiklal Harbinden bu yana ülkemizin karşılaştığı en büyük tehlikeydi. O gece Fetullahçı terör örgütü, ’devleti’ ele geçirmeye, milleti tahakküm altına almaya kalkıştı. Darbe girişiminin asıl amacı, ülkemizi tarihimizde görülmemiş bir kaosa sürüklemek, kardeş kavgası başlatmak, Türkiye’yi iç savaş ortamına sokmaktı. Darbe teşebbüsünün nihai amacı; Türkiye Cumhuriyetini bir daha ayağa kalkamayacak duruma düşürmekti. Allah’a şükürler olsun milletimiz, cesareti ve feraseti ile bu belayı, bu fitneyi durdurdu. Milletimiz demokrasimize ve özgürlüğümüze kasteden bu saldırı karşısında dik durdu, canı pahasına değerlerini savundu.

Milletimiz darbeye karşı durarak şunu açık şekilde ilan etmiştir: ’Türkiye Cumhuriyeti devletini milletin iradesi dışındaki hiçbir güç yönetemez.’ Bu, dünyaya örnek olacak bir tavırdır. Siyasi görüşü fark etmeksizin Türkiye’nin geleceğine sahip çıkan 15 Temmuz ruhu demokrasinin sigortasıdır. Bir daha böyle hain girişimlerin yaşanmaması için FETÖ ile mücadele her alanda etkin ve kararlı şekilde sürdürülmelidir. Yargı kurumları, darbecilere ve onların destekçilerine hak ettikleri en ağır cezayı vermeli, milletimizin vicdanını rahatlatmalıdır." ifadelerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler