15 puanla uzman yapılan FETÖ sanığının yargılandığı dava

15 puanla uzman yapılan FETÖ sanığının yargılandığı dava

İzmir'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında "terör örgütü üyesi olmak" olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkan Vekili Melek Çoğun'un yargılanmasına devam edildi- Duruşma sonunda salona giren sanık yakınları

İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında "terör örgütü üyesi olmak" olduğu iddiasıyla yargılanan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Bilgi İşlem Daire Başkan Vekili Melek Çoğun'un yargılanmasına devam edildi.

İzmir 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanık Melek Çoğun ile avukatı hazır bulundu.

İKÇÜ'de 2011 yılının Ekim ayında uzman olarak işe girdiği, 2016'nın başında Yazılım Şube Müdürü, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ise Bilgi İşlem Daire Başkan Vekili olduğu belirtilen ve hakkında "telefonunda ByLock tespit edildiği", "2011 yılında 100 üzerinden 15 puan almasına rağmen uzmanlık kadrosuna atandığı, daha sonra da görevinde yükseltildiği" iddiaları bulunan sanık Melek Çoğun savunma yaptı.

Çoğun, başvurduğu ilana kendisi dışında 2 kişinin daha müracaat ettiğini ancak sınava giremediğini belirterek, 13 Eylül 2011'de yapılan uzman kadrosu sınavında 100 üzerinden 15 puan aldığını ALES, yabancı dil puanı, mezuniyet notu ile birleştirildiğinde 50 puan almış olduğunu ve üniversitedeki görevine başladığını söyledi.

Çoğun, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.

Duruşmada, İÇKÜ Rektörü Galip Akhan ve bazı üniversite çalışanları tanık olarak dinlendi.

Sanığın mesai arkadaşı olduğunu beyan eden A.B. kapatılan Gediz Üniversitesi'nin kapatılması işlemleri ile görevlendirildiğini demirbaşların sayımı sırasında telefon konuşmasına şahit olduğu sanığın rektör Galip Akhan'ın kendisini arayıp 2 saat içinde serverlerdeki bilgilerin kopyalanmasını istediğini belirterek, "Sanık bana '2 saat içinde nasıl kopyalayacağım' dedi. 2 saat içinde zordur. Bu işlemleri yaparken polis nezaretinde olması gerekmiyor mu' dedim. Bana 'Siz kendi işinize bakın' dedi." ifadesini kullandı.

- "Göreve tedbiren atadım"

Tanık olarak dinlenen İKÇÜ Rektörü Galip Akhan, 100 üzerinden 15 puan sanığı neden atadığını açıklarken "Sınav jürisinin hazırladığı sorulardır. Bu sınavın zor olduğunu gösterir. 3 kişi başvurmuş. 2 kişinin koşulları uygun değildi. ALES, yabancı dil ve üniversite mezuniyet ortalaması ise girişte etkendir. Mevcutlardan en iyisi olan Melek Çoğun'u ben göreve atadım. Bu göreve tedbiren atadım, başka bilgisayar uzmanları da vardı, olumlu performansı nedeniyle onu atadım. Darbe teşebbüsü sürecinden sonra savcılığın bilgisi üzerine Gediz Üniversitesi üniversitemize nakledilince o üniversitenin bilgisayarlarından kopyalama işlemi kolluk görevlilerinin gözetiminde yapılmıştır. Sanık Melek o işte görevlendirilmiştir. '2 saat içerisinde gelin alın' demedim." şeklinde beyanda bulundu.

Savcının 'Diğerleri niye ihraç? Melek niye ihraç değil?' sorusuna Akhan, sanık hakkında idari soruşturmada ByLock çıkana kadar herhangi bir tanık beyanı olmadığını ileri sürdü.

İKÇÜ Genel Sekreter Vekili ve İKÇÜ'deki OHAL İdari Soruşturma Komisyonu Başkanı Nurettin Memur ise sanığın çok çalışkan bir personel olduğunu, herhangi bir yapıya üye olduğunu düşünmediğini söyledi.

Savcının "15 puan alması dikkat çekici. Daha sonra yapılan sınavlarda kaç alan var" sorusuna Nurettin M. "Üniversitede ilk başladığında bilgi işleme eleman alınırken 15, 20, 30, 40 puan almışlardır. Yeni kurulan üniversiteler müracaatçılar tarafından riskli görünür, çok başvuru almaz." iddiasında bulundu.

Dinlenen diğer tanıklar da sanık lehinde beyanda bulundu.

Mahkeme heyeti ByLock kullanımına ilişkin ayrıntılı analiz raporu istenmesine ve tutuklu sanık Melek Çoğun'un bu halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Yakınları duruşma salonuna girdi

Duruşma sonunda sanığın yakınları Çoğun'u görmek için duruşma salonuna girdi. Sanık ile kısa süre görüşen yakınları ile sanığı götürmek isteyen jandarma arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bu sırada sanığın ağabeyi Yalçın Çoğun duruşma salonu önünde bayıldı. Dili boğazına kaçan Çoğun'a sağlık ekipleri müdahale etti.

- Olay

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca İzmir Katip Çelebi Üniversitesine (İKÇÜ) yönelik hazırlanan ve İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Melek Çoğun hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede, FETÖ'nün İzmir Katip Çelebi Üniversitesi yapılanmasına yönelik İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 21'i tutuklu 29 sanığın yargılanmasına devam edildiği belirtilerek, sanıkların savunmasının alınması ve birçok tanığın ifade vermesi nedeniyle sanık Çoğun'un ayrı olarak yargılanmasına karar verildiği kaydedildi.

Örgütün gizli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı tespit edilen Melek Çoğun'un ifadelerine yer verilen iddianamede, FETÖ ile bağlantısını kabul etmeyen sanığın örgütle irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan özel bir kolejden mezun olduğuna, 2011'in Ekim ayında İKÇÜ'de uzman olarak işe girdiğine, 2016'nın başında Yazılım Şube Müdürü, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ise Bilgi İşlem Daire Başkan Vekili olduğuna dikkati çekildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :