13. Yüzyıl Türk İslam Düşüncesinin Kurucu Aklı Siraceddin Urmevî Konya'da Anıldı

13. Yüzyıl Türk İslam Düşüncesinin Kurucu Aklı Siraceddin Urmevî Konya'da Anıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda, dönemin siyasi ve sosyal yapısı yanında Siraceddin Urmevî'nin mantık, felsefe, kelam ve hukuk anlayışı ve düşüncesinin dünyaya katkıları anlatıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde "13. Yüzyıl Türk İslam Düşüncesinin Kurucu Aklı: Siraceddin Urmevî Sempozyumu" gerçekleştirildi.

Sempozyum dolayısıyla Konya'da bulunan uzman akademisyenler ve katılımcılar tarafından sempozyum öncesinde Musalla Mezarlığı'ndaki Siraceddin Urmevî'ye ait kabir yeri ziyaret edildi. Katılımcılar buradaki programda Siraceddin Urmevî'yi Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla andı.

Anma programından sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının himayesinde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle "13. Yüzyıl Türk İslam Düşüncesinin Kurucu Aklı: Siraceddin Urmevî Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyumda dönemin siyasi ve sosyal yapısı yanında Siraceddin Urmevî'nin mantık, felsefe, kelam ve hukuk anlayışı ve düşüncesinin dünyaya katkıları anlatıldı.

anma.jpg

Sempozyumun birinci oturumunda; Tarihçi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu çevrimiçi bağlantı ile "Siraceddin Urmevî: Şehri 'Felsefe-Bilim'le Yeniden Kurmak"; Prof. Dr. Ömer Türker "Urmevî'nin Nesnelciği ile Kutbüddin er-Râzî'nin Öznelciği Arasında Tabîî Küllînin Varlığı Sorunu"; Prof. Dr. Eşref Altaş "Urmevî'nin İnsan Tasavvuru: 'Ben' ve 'Sen' Derken Neye İşaret Ediyoruz?" ve Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer de "Fiziksel Gerçekliğin Kuruluşu ve Mahiyet Sorunu: Urmevîde Nesne, Doğa ve Mahiyet" başlığında konuştu.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ali Çetin'in yaptığı ikinci oturumda; Prof. Dr. Murat Demirkol "Siraceddin Urmevî'nin Felsefesinde Mahiyet"; Dr. Öğretim Üyesi Sami Turan Erel, "Mûcib bi'z-Zât ile Kādir-i Mutlak Arasında: Siraceddin el-Urmevî'de İlahi Fiillerin Sınırlılığı Problemi"; Prof. Dr. Hatice Toksöz "Siraceddin el-Urmevî'nin Tanrı'nın Varlığı ve Birliğinin İspatına Dair Yorumları" konu başlıklarında konuştu.

Sempozyumun üçüncü ve son oturumuna ise Prof. Dr. İbrahim Maraş başkanlık yaptı. Prof. Dr. Ali Çetin "Urmevî'nin Metali'ul-Envâr Adlı Eserinde Metafiziğe dair Yaklaşımlarının Mantıksal Analizi"; Doç. Dr. Tuna Tunagöz "Siraceddin el-Urmevî'de Metafizik-Kelam İlişkisi: Metafizik ile Kelamın Konuları Arasındaki Fark Risale'si Bağlamında Bir İnceleme; Dr. Elmin Aliyev Hangi Urmevî-Hangi Kayserî? Kâdî Sirâceddin ve Dâvud-ı Kayserî Arasındaki Hoca-Talebe İlişkisi Üzerine; Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin de "Siraceddin Urmevi'nin Torunu Kutlu Melek Hatun ve Kitapları" başlıklarında konuşmalar yaptı.

Sempozyumun sonuç bildirgesinde, Siraceddin Urmevî'nin düşüncesinin günümüzde de önemini koruduğu ve araştırılmaya değer olduğu vurgulandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.