13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı

13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı

FNSS yeni tankını tanıttı - FNSS Genel Müdürü Kurt:- "Bu proje sadece yeni bir ürünü değil aynı zamanda çok uluslu savunma sanayii işbirliğinde yeni bir yaklaşımın uygulanmasını yansıtıyor"- Savunma Sanayii Müsteşarı Demir:- "Ülkeler arasındaki işbirliğin

İSTANBUL (AA) - FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, Endonezyalı partneriyle ortak geliştirdikleri ve 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) ilk kez sergilenen orta ağırlık sınıfı tankın prototipine ilişkin, "Bu proje sadece yeni bir ürünü değil aynı zamanda çok uluslu savunma sanayii işbirliğinde yeni bir yaklaşımın uygulanmasını yansıtıyor." dedi.

FNSS'nin Endonezyalı partneri PT Pindad ile ortak geliştirdiği orta ağırlık sınıfı tank KAPLAN MT'nin prototipi IDEF 2017'de tanıtıldı.

Kurt, FNSS'in dünyanın güvenilir ve saygıdeğer savunma partneri olma vizyonu doğrultusunda tank projesini PT Pindad ve iki ülkenin savunma bakanlıklarıyla birlikte 3 yıl önce başlattıklarını hatırlattı.

Projenin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin zenginleştirilmesini de destekleyeceğini dile getiren Kurt, "Bu proje sadece yeni bir ürünü değil aynı zamanda çok uluslu savunma sanayii işbirliğinde yeni bir yaklaşımın uygulanmasını yansıtıyor." diye konuştu.

Kurt, orta ağırlık sınıfı tankın bugünün asimetrik savaş koşulları için çok etkili bir çözüm sunduğunu ifade ederek, koşulların kolay ve hızlı konuşlanma, yüksek performans, düşük görünürlük, yüksek ateş gücü ve düşük maliyet gerektirdiğini söyledi.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir de Modern Orta Ağırlık Sınıfı Tank Geliştirme Projesinin Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Endonezya Savunma Bakanlığı arasında gerçekleşen devletlerarası bir program olduğunu hatırlatarak söz konusu projenin kardeş iki ülke arasındaki savunma işbirliği anlaşmasının bir parçası olduğunu söyledi.

Türkiye’den FNSS’in Endonezya’dan ise PT Pindad’ın bu programı yürütmek için atandığını hatırlatan Demir, projenin kapsamının 105 silahlı orta ağırlıklı tankın geliştirilmesi ve 1 prototipin Türkiye’de bir prototipinin ise Endonezya’da üretilmesi olduğunu dile getirdi.

Demir, programın IDEF 2015’te atılan imzalarla başladığını belirterek, “Endonezya Savunma Bakanlığıyla yapılan anlaşmada belirtildiği gibi FNSS projenin ilk prototipini IDEF 2017’de sergiliyor. Prototip, Endonezya’nın 5 Ekim’de gerçekleşecek Askeri Günü geçit töreninde yürütülecek. Endonezya ordusunun değerlendirmesinden sonra da araç seri üretime hazır hale gelecek.” dedi.

Söz konusu prototipin hem Endonezya hem de Türk ordusunun ihtiyaçlarına hizmet edeceğine dikkati çeken Demir, aynı zamanda söz konusu aracın büyük bir ihracat olanağına da sahip olduğunu kaydetti.

Programın işbirliği olanağının ilk örneği olduğunu ifade eden Demir, "Bu programdaki her iki şirketi de tebrik ediyorum. Ülkeler arasındaki işbirliğini en yüksek noktaya çıkararak projenin seri üretimini desteklemek için hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum." diye konuştu.

Endonezya Savunma Bakanlığı Teknoloji ve Savunma Sanayii Direktörü Dr. Sutrimo ise söz konusu tankın Türk ve Endonezyalı şirketlerin 3 yıllık ortak çabalarının bir ürünü olduğunu belirterek, bu projenin iki dost ülke için büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

Dr. Sutrimo, iki ülkenin söz konusu tankı sadece kendileri için üretmediğini aynı zamanda üçüncü ülkelerle de ticaretinin yapılabileceğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :