11. Asya-Avrupa Toplantısı başladı

11. Asya-Avrupa Toplantısı başladı

Moğolistan Cumhurbaşkanı Elbegdorj:- "Fransa'dan çok üzücü haberler aldık. Biz, Fransa ve Avrupa halkıyla beraberiz"- AB Konseyi Başkanı Tusk:- "Tabii ki farklılıklarımız var ama bizleri birleştiren unsurlar ayıran unsurlardan çok daha fazla. İlişkilerimi

ULANBATOR (AA) - 11. Asya-Avrupa Toplantısı (ASEM) Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da başladı.

Toplam 53 ülkeden temsilcilerin katıldığı ve iki gün sürecek toplantı, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un konuşmaları ve Fransa'nın Nice kentindeki saldırıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla açıldı.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Elbegdorj, açılış konuşmasında, "Fransa'dan çok üzücü haberler aldık. Biz, Fransa ve Avrupa halkıyla beraberiz." dedi.

ASEM üyesi ülkelerin liderlerini ve temsilcilerine karşılamaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Elbegdorj, toplantılarda iki kıta için önemli olan konuların ele alınacağını belirtti.

AB Konseyi Başkanı Tusk da Fransa’nın Nice şehrinde yaşanan saldırıyla ilgili, "Bugün, Avrupa ve Asya olarak, Fransa halkı ve hükümetiyle beraberiz. Bu trajediyi kınıyoruz. Nefret ve şiddetle mücadelemizi arttıracağız." değerlendirmesinde bulundu.

ASEM'nin kuruluşunun 20. yılı olduğunu anımsatan Tusk, “Avrupa, Asya’yla ortaklığa büyük önem veriyor. Bu çerçevede, ASEM, Asya ve Avrupa’yı ekonomik, siyasi ve insani olarak yakınlaştıran önemli bir forum." ifadelerini kullandı.

Tusk, işbirliğinin tüm taraflara fayda sağladığına dikkati çekerek, Asya ve Avrupa’nın toplam dünya nüfusunun ve gelirinin yüze 60'ına karşılık geldiğini söyledi.

Liderlerin görevinin, barış, güvenlik ve istikrar ortamını sağlamak ve uyumlu sürdürülebilir ve zengin toplumlar meydana getirmek olduğunu kaydeden Tusk, "Tabii ki farklılıklarımız var ama bizleri birleştiren unsurlar ayıran unsurlardan çok daha fazla. İlişkilerimizi ve işbirliklerimizi daha da artırmalıyız." diye konuştu.

Tusk, ticaret ve yatırım işbirliklerinin güçlendirilmesi gerektiğinin önemini anımsattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :