11. Asya-Avrupa Toplantısı

11. Asya-Avrupa Toplantısı

AB Konseyi Başkanı Tusk:- "AB, 27 ülke olunca da aktif bir küresel aktör olmaya devam edecek"- AB Komisyonu Başkanı Juncker:- "Biz, Japonya ve AB arasında Serbest Ticaret Anlaşmasını bu yıl sonuna kadar tamamlamak istiyoruz. Buna büyük önem veriyoruz" - J

ULANBATOR (AA) - AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'nin AB'de ayrılma kararı sonrasında dış politikada bir değişimin söz konusu olmadığını belirterek, "AB, 27 ülke olunca da aktif bir küresel aktör olmaya devam edecek." dedi.

Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da Avrupa ve Asya ülkeleri arasında yapılan 11. Asya-Avrupa Toplantısı (ASEM) çerçevesinde bir araya gelen AB Konseyi Başkanı Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

AB Konseyi Başkanı Tusk, AB ve Japonya'nın terör ve şiddete karşı birlikte durduğunu söyledi.

Abe'nin geçen günlerde ülkesinde elde ettiği seçim başarısını kutlayan Tusk, AB'nin Japonya'yla yapılacak Serbest Ticaret Anlaşması'nı tamamlamaya kendini adadığını ifade etti.

Tusk, Birleşik Krallık'taki AB'den ayrılma referandumu sonucunun bu süreci etkilemeyeceğine işaret ederek, "AB, 27 ülke olunca da aktif bir küresel aktör olmaya devam edecek." diye konuştu.

Halihazırda, Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinin, tüm hak ve sorumluluklarıyla beraber devam ettiğini vurgulayan Tusk, "Yeni hükümet ayrılma sürecini hızla başlatmalı." değerlendirmesinde bulundu. Tusk, AB'nin tüm ortaklarla işbirliklerine devam edeceğini, dış politikada bir değişimin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker de Japonya ile AB arasında düzenli toplantılar yapıldığına ve çok iyi ilişkileri olduğuna işaret ederek, "Biz, Japonya ve AB arasında Serbest Ticaret Anlaşmasını bu yıl sonuna kadar tamamlamak istiyoruz. Buna büyük önem veriyoruz." dedi.

Japonya Başbakanı Abe ise Fransa'nın Nice şehrinde yaşanan saldırıları kınadı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Abe, "Bizimle temel değerleri paylaşan Fransa halkı ve hükümetiyle beraberiz." ifadesini kullandı.

Abe, toplantıda, ekonomi, terörizm, Güney Çin Denizi gibi konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Birleşik Krallık halkı referandumla AB'den ayrılma kararı aldı. Bu durumda, gelişen ülkelerde ve dünya ekonomilerinde belirsizlik arttı." değerlendirmesinde bulundu.

Abe, AB ve Japonya arasında ekonomik ilişkileri artırmak ve karşılıklı serbest ticaret anlaşmasını bu yıl tamamlamak için önemli çalışmalar yapacaklarını söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :