1000 altın kazanma fırsatı

1000 altın kazanma fırsatı

Avrasya Yazarlar Birliği, bu kitabı getirene "bin adet" Cumhuriyet altını vereceğini açıkladı.

Kaşgarlı Mahmut'un yazdığı ilk Türkçe gramer kitabı olarak kabul edilen kayıp 'Kitabu Cevahirü'n Nahv Fi Lugati't Türk'ü bulana 1000 cumhuriyet altını verilecek.

Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Deliömeroğlu, 2008 yılını, doğumunun 1000. yılı olduğu için 'Kaşgarlı Mahmut Yılı' olarak ilan ettiklerini söyledi. Büyük dil bilgini Kaşgarlı Mahmut'un 'Kitabu Cevahirü'n Nahv Fi Lugati't Türk' isimli eserinin Türk dilinin ilk gramer kitabı olduğunu belirten Deliömeroğlu, "Gramer kitabının varlığı biliniyor, ama henüz gören yok. Bulana 1000 altın ödül verilecek. Kitabın bulunması için bazı eski eser araştırmacıların çalışmaları var. Bu ödül teşvik edici olacak" dedi.

 

'Divanü Lügati't'in ikizi

Türkçenin grameriyle ilgili Türkiye'de ve Türkçe konuşulan ülkelerdeki Türkologların anlaşamadıkları bazı konular bulunduğunu söyleyen Deliömeroğlu, eserin bulunması halinde tartışmalara zemin oluşturacağını, Türkçenin gramer problemlerinin çözümüne çok büyük katkı sağlayacağını anlattı.

 

Kaşgarlı Mahmut'un 'Divanü Lügati't Türk' eserinin ilk Türkçe sözlük olduğunu ifade eden Deliömeroğlu, 'Kitabu Cevahirü'n Nahv Fi Lugati't Türk'ü de onun 'ikizi' olarak tanımladı. 'Divanü Lügati't Türk'ün de önce kayıp olduğunu ancak 1900'lü yılların başında bulunduğunu söyleyen Deliömeroğlu, "İkiz kardeşlerden birisi bulundu. İkinci ikiz de bir yerlerde gizleniyor ve umarım o da gün ışığına çıkacak ve çıkınca büyük olay olacak" diye konuştu.

 

Kaşgarlı Mahmut'un 1072-74 yıllarında Bağdat'ta Abbasi halifesine sunulmak üzere yazdığı Divanü Lügati't Türk'ün orijinalini Ali Emiri Efendi, bir sahaftan 33 altına satın almış ve daha sonra dönemin sadrazamı Talat Paşa'ya yayımlanması için teslim etmişti. Kitap şimdi İstanbul'da Millet Kütüphanesi'nde."