10 yıldır bitmeyen çile

10 yıldır bitmeyen çile

Konya’nın en büyük camileri arasında yer alan Selçuklu – Osmanlı mimarisi olan Bosna Hersek Ulu Cami, 10 yıldır tamamlanmayı bekliyor.

İnşaat yapımına 2006 yılında başlanan caminin, her köşesi ince mimarlık ve mühendislik planıyla inşaatı başladı. Yüzde 80 oranında tamamlanan caminin, Mihraba 150 bin lira, elektrik tesisatına 60 bin lira, minarelere 100 bin lira, kullanılan boyalara 50 bin lira borcu var. Diğer giderleriyle toplamda 1 milyona varan borcu bulunan caminin Konya olarak hep birlikte tamamlaması bekleniyor.

ALTINA DÜKKAN YAPILMADIĞI İÇİN BİTİRİLEMİYOR-FOTO GALERİ

img_8358.jpg

NEDEN BİRİLERİ EL ATMIYOR!

Konya’nın en büyük camisi olduğunu ifade eden Bosna Hersek Ulu Cami Derneği yetkilileri cami yapımının, meşakkatli hikâyesini anlattı. Dernek yetkilileri yaptığı açıklamada,  

“Caminin reklamı olmadığı için pek bağışlar yapılmadı. Yıllardır bu cami neden yapılmadı neden birileri el atmıyor. Bu paraları ödeyemeyince elimiz bağlı şekilde bir şey yapamıyoruz. Ben utanıyorum diyanetten ve belediyeden yardım gelmiyor. Bu caminin altına biz dükkân yapmadık. Bu caminin altında hiçbir ticari kuruluş olmadan tamamen cami ibadeti ve vatandaşların eğitimi için tasarlandı. Bu caminin yapılmamasının nedenleri bunlar olarak görülüyor. Bize Osmanlı cami yapılsın dediler. biz dernek olarak tasarımı Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesinde 3 sene süren dünyada ve Türkiye’de hiç uygulanmamış yeni bir eser, yeni bir mimari tarz, geçmiş ve gelecek çağların duygularına aynı anda cevap verecek Selçuklu – Osmanlı sentezi mimarisi çizdirdik. Bu projenin de tamamen Osmanlı Camisi olmadığı için tam destek verilmedi ve suçlu olduk. Her yapısı İslam ve namaz kılacak insanlar için tasarlanan bu büyük eser sahipsiz kaldı. Biz dernek üyeleri kendi imkanlarımızla caminin borçlarını ödemeye çalışıyoruz fakat yetişemiyoruz. Bu bizim camimiz değil Allah’ın camisi. Bu bir İslam eseriyse ve hizmet verecekse, bu tasarımların yenilenmesi ve yaratıcı olması lazım. Yardım edilecek her yere gittik ama yardım yapılmadı” şeklinde yakındılar.  

KORKULUK YAPTIRMAYA PARA BULUNMADI

Korkuluk yapımı için mermercileri tek tek dolaştıklarını söyleyen dernek yetkilileri Konyalı mermercilerin yardımcı olmadığından şikâyet etti. “ Caminin avlusu için yaptıracağımız mermer korkuluklar için fiyat istedik. Toplamda 350 metre olan korkuluk uzunluğuna 500 bin lira fiyat çıkarıldı. Afyon’dan bir mermer esnafı feryatlarımızı duyarak fiyatı malzeme fiyatı 300 bin liraya yapacağını söyledi. Bu parayı da bulamayınca mermer korkuluk siparişimiz yarım kaldı. İslam Turizm Başkenti olan Konya’mıza böyle yarım kalmış cami kesinlikle yakışmaz” şeklinde açıklamalardı bulunuldu.

https://www.memleket.com.tr/10-yildir-bitmeyen-cile-1708g.htm

12 BİN KİŞİ NAMAZ KILACAK

Kubbe mimarisindeki ayrıntılarla içerisinin gün boyunca aydınlık olacağı, içindeki hava sirkülâsyonunun güzel kokular yayacağı camide toplamda 12 bin kişi namaz kılacak.

İçinde direk ve sütun olmayan, iki çağın mimarisini tek mimari ile bünyesinde buluşturan cami, imam hatip ve vaizi yüzde yüz görüş açısı sağlıyor.  Görsel, işitsel ve konuşsal duyu organları tamamen bir hedefe yoğunlaşıyor. İçten içe 50 metre olan cami toplamda 250 bin metre kare olmasıyla Konya’nın en büyük camisi konumunda bulunuyor. Işığı kubbe tepesinden veren,130 bin  m2'lik namaz kılma alanını kaplayan direksiz tek kubbe ile 4 yarımaya ayrılan 4 hak mezhebi ifade eden ve yarımayları altında toplayan şemsiye misali üst yeşil kubbenin de İslamiyeti simgeleyen islamiyetin engin rahmetini ve düzenini tanımlayan eser konumunda planlanmış, caminin alt kısımları Kur’an Kursu derslikleri olarak yapılmış. Son derece iyi imar edilmiş camide gereksiz hiçbir yapıya izin verilmemiş, şadırvanındaki su donmasına alınan önlemlerden, minaresindeki esneme paylarında oluşabilecek tüm hasarlar hesaplanarak yapılmış. Cami son bir yıl içinde tamamen sahipsiz kalmaktan korkan Dernek yetkilileri bir an önce herkesin üzerine düşen görevi yapmasına istiyor.

Servet R. Çolak – Memleket