10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez:- "Ne Türkiye Taşkömürü Kurumunda ne de Türkiye Kömür İşletmelerinde hiçbir şekilde işçi çıkartılması söz konusu olmayacak, özelleştirme söz konusu olmayacak" - "Yeni dönemde sürpriz Yenilenebilir Enerj

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, son dönemde kamuoyundaki maden sektöründe işçi çıkarılacağına ilişkin söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Ne Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) ne de Türkiye Kömür İşletmelerinde (TKİ) hiçbir şekilde işçi çıkartılması söz konusu olmayacak, özelleştirme söz konusu olmayacak. Burada amaçlanan TTK ve TKİ'nin uhdesinde bulunan büyük geniş kömür alanlarının özel sektör eliyle ekonomiye kazandırılmasıdır." dedi.

Dönmez, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda (EIF) yaptığı konuşmada, enerji politikalarında Ar-Ge odaklı politika stratejisinin yaşandığı bir döneme girildiğini söyledi.

Milli enerji ve maden politikasının bir kalkınma hamlesine dönüştüğünü ifade eden Dönmez, "Dünya klasmanında bir altyapı, dünyanın en başarılı şirketleriyle ortak yerlileştirilmiş Ar-Ge çalışması ve maksimum istihdam yeni enerji politikamızın temel ayaklarını oluşturuyor. Bu kalkınma politikasında en çok önem verdiğimiz konulardan biri, kısa ve uzun dönem enerji arz güvenliğine sadece petrol, doğalgaz, kömür, yenilenebilir olarak bakmayıp, insanımızın zekasını, çalışkanlığını ve yenilikçiliğini de bir arz güvenliği ve kalkınma aracı olarak kullanmak olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dönmez, "Yenilenebilir enerjide erişilebilirliği nihai tüketiciye kadar indirebilmeliyiz. Apartmanda yaşayan bir insan için de bir güneş paneliyle kendi elektriğini üretmek, çanak anten bağlatmak kadar kolay olmalı." diye konuştu.

Müsteşar Dönmez, ayrıca yeni dönemde sürpriz Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihaleleri olacağını belirtti.

Son dönemde kamuoyundaki maden sektöründe işçi çıkartılacağına yönelik söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Dönmez, şunları kaydetti:

"Yerli kömürde üretimi artırma amacında olduğumuzu söyledik. Bazıları, 'Yalan söylüyorsunuz işletmeleri kapatacaksınız' dedi. Biz 'istihdam artışını hedefliyoruz' dedikçe 'Hayır siz bizi işten atacaksınız' dediler. Anlaşılan ya biz durumu ifade edemiyoruz ya da karşımızdakiler bizi anlamak istemiyorlar. Belki de tercümanlarda hata var. Ne TTK'da ne de TKİ'de hiçbir şekilde işçi çıkartılması söz konusu olmayacak, özelleştirme söz konusu olmayacak. Burada amaçlanan TTK ve TKİ'nin uhdesinde bulunan büyük geniş kömür alanlarının özel sektör eliyle ekonomiye kazandırılması. Sadece Zonguldak'ta 1,5 milyar tonluk taş kömürü rezervimiz var. Kamu, özel, yılda 1,5 milyon ton üretiyoruz. Türkiye'nin yıllık 7 ila 8 milyon tonluk taş kömürüne ihtiyacı var."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :