1. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Müslümanlar Kongresi başladı

1. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Müslümanlar Kongresi başladı

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Buluş:- "Batı hegemonyasının dayattığı uygulamalar, toplumumuzu zor durumda bıraktı. Kongrede, 'Yaşanan sorunlara Müslümanca bir bakış açısı nasıl olabilir?' sorusuna cevap arayacağız"

KONYA (AA) - Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Abdulkadir Buluş, Batı hegemonyasının dayattığı uygulamaların Türk toplumunu zor durumda bıraktığını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, NEÜ ile Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı iş birliğiyle bir otelde düzenlenen 1. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Müslümanlar Kongresinin bir açılış konuşmasını yapan Buluş, kongrede, dini literatür, siyaset, iktisat ve bu alanların hegemonya ile bağlantısını tartışacaklarını söyledi.

Kongrenin Batı'nın hegemonik tutumları dışında dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunlara farklı alternatifler geliştirmek adına tasarlandığını belirten Buluş, "Batı hegemonyasının dayattığı uygulamalar, toplumumuzu zor durumda bıraktı. Kongrede, 'Yaşanan sorunlara Müslümanca bir bakış açısı nasıl olabilir?' sorusuna cevap arayacağız." dedi.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de Türkiye'de geçmiş yıllarda sosyal bilimlerin etkinlik alanının çok dar olduğunu dile getirdi.

Yaşanan eksikliklerin son yıllardaki bilim insanlarının ortaya koyduğu eleştiri ve önerileriyle zenginlik kazandığını aktaran Şeker, bu anlamda Konya'nın da buna katkı sağlayan şehirlerden olduğunu ifade etti.

Yeni neslin, Cemil Meriç, Nurettin Topçu ve Necip Fazıl Kısakürek ile tanışması gerektiğini vurgulayan Şeker, "Sosyal bilimler alanında yapılmış ya da yapılacak her bir çalışma, bizim köklerimize referans olarak ulaşmamızı da sağlayacak. Kongrelerin niceliği gibi niteliğinin artması için de gayret göstereceğiz." diye konuştu.

"Post Modern Dönemde Oryantalist Düşüncenin Müslümanları" ve "Hegemonik Hayat Anlayışında Etik-Ahlak Farkı", "İlim ve İdeoloji-Hakikat Arayışında Felsefi Bir İkilem" başlıklarında uzman kişilerin bildirilerini sunacağı kongre, iki gün sürecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :