"1. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu"

"1. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme İşi Projesi kapsamında, yarın Ankara'da "1. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu" düzenlenecek

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ev sahipliğinde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezince yürütülen Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme İşi Projesi kapsamında, yarın Ankara'da "1. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu" düzenlenecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme İşi Projesi ile Türkiye'nin tüm denizlerinde meydana gelen kirlilik, etkileri ve biyolojik kalite durumu izleniyor.

Ulusal deniz ve kıyı yönetimi politikalarının ve stratejilerinin belirlenmesi, gözden geçirilmesi ve alınan önlemlerin etkilerinin takibine altlık oluşturulmasının hedeflendiği proje ile yürütülen araştırma çalışmalarının sonucunda elde edilen bulguların değerlendirilmesi, kirlenmiş veya riskli noktalar için alınacak tedbirlerin politikalara, yasal düzenlemelere, strateji ve eylem planlarına dahil edilebilmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında 2014-2016'da tüm denizlerde yaz ve kış mevsimi olmak üzere yılda iki kez, 272 istasyonda fiziksel, kimyasal ve biyolojik izleme çalışmaları gerçekleştirildi.

Üniversitelerden konusunda uzman 106 bilim insanı ile 11 araştırma kurumunun yer aldığı projede denizleri kirleten karasal kaynakların baskı ve etkilerinin tespiti, kirli ve temiz kıyı bölgelerinden alınan deniz suyu, deniz canlısı ve deniz tabanı örneklerinde metal ve organik kirleticilerin değişikliklerinin izlenmesi gibi konularda ayrıntılı raporlar da hazırlandı.

Projenin değerlendirilmesi amacıyla da yarın Ankara'da başlayacak, "1. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu"na ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarından bilim insanı, araştırmacı ve temsilcilerin katılımı bekleniyor.

Sempozyum, 23 Aralık'ta sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler