1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu

1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak: (2)- "Bor madeninde bu yıl itibarıyla önemli hamleler yapacağız. Bu konuda dünyada yetkin ve önemli kurumlarda çalışmış uzmanlardan bir ekip kurduk"- "Bu yıl borun katma değerli ve stratejik ürüne dönüştürülmesi

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin yeni madencilik modeliyle sektörü sıfır noktasından dünya standartlarına taşımak için gerekli altyapıyı hazırladıklarını belirterek, "Bor madeninde bu yıl itibarıyla önemli hamleler yapacağız. Bu konuda dünyada yetkin ve önemli kurumlarda çalışmış uzmanlardan bir ekip kurduk. Bu yıl borun katma değerli ve stratejik ürüne dönüştürülmesi kapsamında önemli iki-üç tesisin temel atma süreciyle ilgili açıklamaları yapacağız." dedi.

Albayrak, 1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu’nun açılışında moderatörlerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ve dünyanın tarihi günlerden geçtiğini ifade eden Albayrak, özellikle Ortadoğu özelinde çok ciddi kırılmaların olacağı bir döneme şahitlik edileceğini ama bu dönemi bakanlık olarak fırsatlar zamanı olarak değerlendireceklerini söyledi.

Albayrak, Türkiye'nin Afrin operasyonuyla birlikte insanların daha yüksek bir tonda cereyan eden meseleleri değerlendirebildiğini vurgulayan Albayrak, "Sınıra 5 bin silah yığacaksınız, farklı ekipmanlar getireceksiniz ve sonra sınırınızdaki gelişmeleri izleyeceksiniz. Böyle birşey yok. Ben Amerikalı dostlarıma da ilettim. Dedim ki, şu empatiyi yapalım. Teksas'ın hemen sınır bölgesi Meksika tarafında, kilisede pazar günü ibadet halinde olan Hristiyan vatandaşlara füze gelse, bu masum insanların başına yıkılsa, siz ABD olarak ne hissederdiniz? Daha da ötesi bu saldırıyı gerçekleştiren terör grubuna, bu füzelerin stratejik müttefik olarak bildiğiniz ülkelerden temin edildiğini duyduğunuzda ne söylerdiniz?" diye konuştu.

Türkiye'nin bu süreçte çok önemli gelişmelere gebe olduğunu ve artık bağımsız bir iç ve dış politikayı her geçen gün sahada uyguladığını anlatan Albayrak, Ortadoğu'daki yeni sürecin enerji politikaları özelinde benzer yansımaları olacağını dile getirdi.

Albayrak, dün Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Luaybi ile sadece boru hattı özelinde değil, farklı alanlarda da iş birliklerini geliştirmeye dayalı bir görüşme yaptıklarını aktardı.

"Düne kadar bölge siyasetinde bir senaryo masaya konur ve uygulanırdı." diyen Albayrak, özellikle 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin bölgede kazan-kazana dayalı ve insani bir diplomasiyi nakış nakış işlediğine işaret etti.

- "Kıbrıs'taki zenginlikler Kıbrıslılara aittir"

Albayrak, enerji diplomasisinin ekonomi kadar dış politikaya da büyük etkisi olduğunu belirtti.

Doğu Akdeniz'de yürütülen etkin siyaset ve Güneydoğu'daki enerji fırsatlarının terör tehdidinden temizlenmesinin önemli adımlar olduğunu dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

"Sınır hatlarında mayınların temizlenmesiyle çok yoğun bir kara sondajına başlayacağız. Giremediğimiz bölgeler olmuştu. Ayrıca, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs'ın statüsü, oradaki insanlar çok önemli. Hep oldu bittiye dayalı olmuş. Bölgede tek taraflı bir siyaset aldı başını gitti. Kıbrıs'taki zenginlikler Kıbrıslılara aittir. Türkiye de burada tavrını ortaya koydu. Somut ve akılcı bir çözüm üretilmediği sürece, biz etkin olmak zorundayız. Tek taraflı bir sondaj yapılırsa, Türkiye olarak buna izin veremeyiz."

Dünyada boru hattı trafiğinin en yoğun olduğu ülkelerin başında Türkiye'nin yer aldığını vurgulayan Albayrak, test çalışmalarının başladığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) resmi açılışının da haziran veya temmuz ayında gerçekleşeceğini bildirdi.

Türkiye'nin doğalgaz depolama ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanında da kapasitesini giderek artırdığının altını çizen Albayrak, "Artık alıcıların daha kuvvetli olduğu bir doğalgaz piyasasına doğru gidiliyor. Türkiye de doğalgazdaki altyapısıyla 10 yıl sonra enerji ihraç eden bir ülke konumuna gelebilecek." ifadesini kullandı.

- Eti Maden geçen yıl ihracat rekoru kırdı

Türkiye'nin maden ve sondaj alanındaki hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, Eti Maden'in geçen yıl 2,2 milyon ton maden ihracatıyla rekor kırdığını söyledi.

Albayrak, bor madeninde de bu yıl önemli gelişmeler yaşanacağını belirterek, "Bor madeninde bu yıl itibarıyla önemli hamleler yapacağız. Bu konuda dünyada yetkin ve önemli kurumlarda çalışmış uzmanlardan bir ekip kurduk. Bu yıl borun katma değerli ve stratejik ürüne dönüştürülmesi kapsamında önemli iki-üç tesisin temel atma süreciyle ilgili açıklamaları yapacağız. Yerli ve milli kamu savunma sanayi şirketimizle birlikte bir işbirliği ve ortak bir şirketle, dünyada da ses getirecek adımlar atacağız." dedi.

- "İnşallah bir şeyler bulacağız"

Albayrak, Türkiye'de bu yıl petrol ve doğalgaz aramalarına yönelik sondaj faaliyetlerine başlanacağını dile getirerek, "2020'li yıllarda Türkiye'de bu anlamda hem karada hem de denizde daha farklı bir süreç yaşanacak. Küresel anlamdaki farklı iş birlikleriyle, yerli mühendis ve aramaların gelişmesiyle, yetkin ve uzman kadroyla yorumlanan dataların doğru haritada aranmasıyla, öyle enteresan bölgeleri çıkarmaya başladık ki... Bu nasip işi. İhtimalleri mümkün olduğunca artıracak bir stratejiyle, inşallah birşeyler bulacağız. Bulursak, ilk ben açıklayacağım ama doğru yoldayız. 2020'lerde inşallah güzel haberler duyacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin sismik arama gemilerinin madencilik alanında da çalışmalar yapabilecek özelliklere sahip olduğunu söyleyen Albayrak, şunları kaydetti:

"Sondajda 2020'de asgari 5 milyon metre derinliğe ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin jeokimya haritasının tamamı bitiyor. Jeofizik de tamamlanmak üzere. Firmalarımız başvurup izni alıyor, kazmayı vuruyor. Bütün bu çerçevede kurumsal gruplarımızın da bu sektöre girmesiyle önümüzdeki süreç şekil alacak. Bu yıl 2 milyon metre, seneye 3 milyon metre ve 5-6 milyon sondaj yapıp, çok daha fazla ve çeşit madeni yeni madencilik modelimizle piyasaya çıkaracağız. Maden Güvenlik Kurumu için de Türkiye'de kurumsal dönüşüm için geçen hafta itibarıyla imzaları attık. Bu ay itibarıyla da bitiyor inşallah. Bir sektörü sıfırdan dünya standardına taşımak için altyapıyı hazırlıyoruz."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :