1. Obezite Cerrahisi Sempozyumu

1. Obezite Cerrahisi Sempozyumu

Sempozyum Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mihmanlı:- "Obezite bir estetik problem değildir, ciddi bir sağlık sorunudur. İstatistiklere döktüğümüzde 2030 yılında ABD'ye yaklaşıyoruz ve obezitede yüzde 40-45'e varan oranlarda buluşuyoruz"

İSTANBUL (AA) - 1. Obezite Cerrahisi Sempozyumu Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, obezitenin bir estetik problemi olmadığını ifade ederek, "İstatistiklere döktüğümüzde 2030 yılında ABD'ye yaklaşıyoruz ve obezitede yüzde 40-45'e varan oranlarda buluşuyoruz." dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen 1. Obezite Cerrahisi Sempozyumu'nun açılışında konuşan Mihmanlı, obezite hastalığının önemine dikkati çekerek, tüm branşları ilgilendiren bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Obezitenin ciddi bir sağlık sorunu halini aldığını ve sorunun Türkiye'de de çok ciddi bir boyuta ulaştığını belirten Mihmanlı, şöyle konuştu:

"Obeziteyle yaşadığımız sıkıntılar bakımından neredeyse ABD’ye yaklaşıyoruz. Obezite ciddi bir sağlık sorunu, ciddi ekonomik kayıplara yol açan bir sorun. Hem dahiliye kliniklerimiz hem endokrinoloji kliniğimiz, cerrahi klinikleri, plastik cerrahi klinikleri ve diğer bütün branşları enfeksiyon hastalıklarından göze kadar mücadele veriyoruz. Obezitenin estetik bir problem olmadığını sürekli vurgulamamız gereken bir husus. Obezite bir estetik problem değildir, ciddi bir sağlık sorunudur. Akciğerden göze kadar, kalp hastalıklarından, metabolizmadan diz problemlerine kadar ciddi rahatsızlıklara sebep olan bir sağlık sorundur obezite. Yolda gördüğünüz bir şişman gülümsüyorsa, biliniz ki depresyondadır, depresyonunu gizlemek için gülümsüyordur. Belki günde 40 defa aşağılanmaktadırlar. Dünyadaki obezite problemi, bizim erkeklerde yüzde 20 kadınlarda ise 40’a varan bir oranda. ABD ile Türkye'yi karşılaştırdığımız zaman 2016’da Türkiye’de yüzde 34, ABD’de ise yüzde 43. Bunu ileriye doğru istatistik verilere döktüğümüzde 2030 yılında ABD’ye yaklaşıyoruz ve obezitede yüzde 40-45’e varan oranlarda buluşuyoruz. Böyle ciddi bir sorunla karşı karşıyayız."

- "Obezite en önemli halk sağlığı sorunudur"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadriye Kart Yaşar ise bu tarz bilimsel toplantıların artmasını temenni ederek, "Obezite gerçekten dünyanın önemli bir sorunu. Maalesef ülkemizin de bir sorunu. Gerek yaşam kalitesiyle ilgili gerek beslenme alışkanlıkların değişmesiyle ve birçok sebeple obezite arttı. Buna paralel çözüm yolları da arttı." dedi.

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Doç. Dr. Mehmet Mesut Sönmez de sempozyumun bu alanda öncü olamasını temenni ederek, "Bugün obezite gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli halk sağlığı sorunudur. Bu sorunla baş edilmesi toplumun sorumluluğu olduğu kadar yine o toplumun parçası olan biz hekimlerin görevidir." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :