1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

TUNUS (AA) - Tunus ve Fas'ın önde gelen işçi sendikaları 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yürüyüş düzenledi.Nobel Barış Ödülü sahibi...

TUNUS (AA) - Tunus ve Fas'ın önde gelen işçi sendikaları 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yürüyüş düzenledi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) ve Tunus İşçileri Sendikası (UTT) başta olmak üzere çok sayıda işçi birliği başkent Tunus'un farklı bölgelerinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

UGTT merkez binası önünde konuşma yapan Genel Sekreter Hüseyin Abbasi sendikacılığa hizmet eden kişilere karşı vefakar olacaklarını belirterek, "İşçi hak ve özgürlüklerini koruma ve geliştirme faaliyetlerindeki elde ettiğimiz başarılarımız bizlere övünç olarak yeter." dedi.

Ülke yönetimin başına geçmek gibi bir hedeflerinin olmadığını vurgulayan Abbasi kendilerine yöneltilen bu tür eleştirilere tepki gösterdi.

- UTT yürüyüşlerinde "öfkeliyiz" teması

UTT'nin düzenlediği etkinlikte ise üzerinde "öfkeliyiz" yazan pankartlar dikkati çekti. UTT Başkanı İsmail Sehbani, kuruluşlarından bu yana 5 yıl geçtiğini hatırlatarak, henüz sendikal çoğulculuğun aktif hale gelmediğini belirtti.

Sehbani, bu nedenle UTT'ye mensup kişilerin bugünün "Öfke Günü" olmasına karar verdiğini dile getirdi.

Hükümet binalarının bulunduğu Kasaba Meydanı'na yürüyen UTT üyeleri hükümetin UGTT'ye sunduğu ayrıcalıkların, kendilerine sunulmadığını savundu. Yürüyüşe katılanlar üzerinde "Öfkeliyiz", "Sendikal haklar lüks değildir", "Çoğulculuk mutlaka olmalı" yazan dövizler taşıdı.

UTT Dış İlişkiler Başkanı Ali Davi AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu yıl bizler bu günü kutlamıyoruz, öfkeliyiz. Bizler, UTT olarak başka sendikaların kullandığı bazı ayrıcalıklardan faydalanamıyoruz." diye konuştu.

Tunus'ta, UGTT'nin tarihi gücü kabul edilirken, sendikal faaliyetlerin bir tek kurumun elinde olmasının sakıncalı olduğu, alternatif kurumlara da benzeri hakların tanınması gerektiğine dair konular sık sık gündeme geliyor.

- Fas'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Öte yandan Fas'ın başkenti Rabat'ta da çok sayıda işçi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak için yürüyüş düzenledi.

Rabat'ta yürüyüşe katılan çok sayıda işçi, maaşların artırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, zamların durdurulması ve kendilerine grev hakkının tanınmasını talep eden dövizler taşıdı.

Yürüyüşe, ülkedeki çeşitli sendikaların yanı sıra çoğu Afrika kökenli yabancı işçiler de katıldı.

Başkentin Babu'l-Had bölgesinden başlayan yürüyüş, Rabat'ın merkezindeki parlamento binası önünde sona erdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler