Zürih'te camideki silahlı saldırı

Zürih'te camideki silahlı saldırı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:- "Neden ilk baştan Müslüman karşıtı motivasyon ihtimali göz ardı ediliyor ve basın buna eleştirel yaklaşmıyor, anlamak mümkün değil"

ANKARA (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, İsviçre'nin Zürih kentinde bir camide yaşanan silahlı saldırı hakkında bu ülkenin basınında yer verilen haberlere ilişkin, "Neden ilk baştan Müslüman karşıtı motivasyon ihtimali göz ardı ediliyor ve basın buna eleştirel yaklaşmıyor, anlamak mümkün değil." ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, saldırıların ardından hem basının hem de resmi yetkililerin, kullandıkları dili, fail ve mağdurun kim olduğuna göre belirlediklerinin gözlendiğini bildirdi.

Bu durumu, "günümüzün endişe verici problemlerinden biri" olarak niteleyen Yeneroğlu, zanlının Müslüman olmadığı durumlarda hem de olay daha yeni yaşanmışken terör ihtimalinin olmadığı yönünde yapılan açıklamaları eleştirdi. Yeneroğlu, bu seçici yaklaşımın son olarak Zürih'te bir camiye gerçekleştirilen saldırının ardından gözler önüne serildiğini belirtti.

- İsviçre basınına "öz eleştiri" çağrısı

Zürih'teki saldırıyla ilgili İsviçre basınına öz eleştiri çağrısında bulunan Yeneroğlu, failler arasında ayrım yapılmasının "Müslüman mağdurlara karşı ayrımcılık" olduğunu vurguladı.

Yeneroğlu, "Zürih'teki saldırıda neden ilk baştan Müslüman karşıtı motivasyon ihtimali göz ardı ediliyor ve basın buna eleştirel yaklaşmıyor, anlamak mümkün değil." değerlendirmesini yaptı.

Politikacıların ve emniyet birimlerinin olası saldırı nedenlerini göz ardı ettiğine değinen Yeneroğlu, "Siyasilerin ve emniyet birimlerinin görevi imkan dahilindeki bazı motivasyonları en başından göz ardı etmek değil, olayın bütün yönleriyle aydınlatılmasını sağlamaktır." açıklamasında bulundu.

Mustafa Yeneroğlu, Zürih'teki saldırıyla ilgili basında yer alan haberlerde "Olayın nefret suçu olmama ihtimali ne kadarsa olma ihtimali de o kadardır." görüşüne ağırlık verildiğini, cinnet ve psikolojik sorunların ön plana çıkarıldığını aktardı. Yeneroğlu, buna karşın failin söz konusu silahlı saldırıyı yapmak için niçin bir camiyi seçtiği sorusu sorulmayarak diğer saldırı nedeni ihtimallerinin göz ardı edildiğine dikkati çekti.

Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Sonuç olarak bu zihniyet sürekli olarak sadece Müslümanların terör bağlamına çekilmesine sebebiyet veriyor. İslam düşmanlığının git gide yaygınlaştığı, Müslümanlara ve İslami müesseselere yapılan saldırıların arttığı bir dönemde böyle bir tutum sergilemek oldukça yıkıcı ve endişe vericidir. Bu habercilik anlayışı basının bilgilendirme sorumluluğuyla bağdaşmamakta, bilakis bilgi kirliliğine sebep olmaktadır. Bu tür seçici habercilik anlayışının topluma etkisi hakkında öz eleştiri yapılması yerinde olacaktır."

İsviçre'nin Zürih kentindeki "Islamisches Zentrum" camisinde 19 Aralık'ta bir saldırganın silahla ateş açması sonucu 2'si ağır 3 kişi yaralanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :