Zeytinyağı ihracatında yasak uzatıldı

Zeytinyağı ihracatında yasak uzatıldı

Ticaret Bakanlığı, Zeytinyağı İhracatına Yönelik Tedbirleri 1 Kasım'a Kadar Devam Ettirecek

Ticaret Bakanlığı, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı yasağının süresinin uzatıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, dünya genelinde yaşanan zeytin rekoltesindeki düşüşün Türkiye'deki rekolte artışıyla dengelendiği, bu nedenle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının sınırlanmasının gerekli olduğu ifade edildi. Bu önlem aynı zamanda ambalajlı zeytinyağı ihracatının teşvik edilmesini hedefliyor.

Avrupa'da geçen yıl yaşanan kuraklık sonrası bu sezon zeytin rekoltesinin artacağı tahmin edilse de, zeytinyağı üretimi hala geçmiş yılların altında seyretmekte. Bu durum, dünya zeytinyağı fiyatlarının yüksek seviyelerde devam etmesine neden oluyor.

Ayrıca, Türkiye'de "yok yılı" nedeniyle zeytin üretiminde yaşanan azalma ve olumsuz iklim şartlarının neden olduğu üretim kayıpları, iç piyasada fiyatların artmasına neden olabilir.

Ticaret Bakanlığı, bu nedenlerle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik tedbirleri 1 Kasım 2023 tarihine kadar uzatacak. Ancak ambalajlı ve kutulu zeytinyağı ihracatına yönelik herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bu önlemler, Tarım ve Orman Bakanlığı ile tam bir koordinasyon içinde alınmıştır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.