Yunan adasındaki sığınmacıların kış korkusu

Yunan adasındaki sığınmacıların kış korkusu

Sisam Adası'ndaki kampın çevresindeki ormanlıkta kurdukları yazlık çadırlarda kalan çok sayıda sığınmacı, havaların soğumasıyla endişelenmeye başladı- Suriye'den kaçan 47 yaşındaki Halil:- "7 kişilik aile olarak tek çadırda kalıyoruz. Geceleri serin oluyo

SİSAM (AA) - FURKAN NACİ TOP - Yunanistan'ın Sisam Adası'nda kapasitesinin üzerinde sığınmacının kaldığı kampın çevresindeki ormanlıkta kurdukları yazlık çadırlarda kalan çok sayıda sığınmacı, havaların soğumasıyla endişelenmeye başladı.

Adanın merkezi Vathi'de yaklaşık 400 sığınmacı, kampın kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle yakındaki ormanlık alanda, su ve elektrik imkanlarından yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Kış aylarının da yaklaşmasıyla havaların soğuduğu bölgede, mülteciler ısınma sorunu da yaşamaya başladı.

Sadece 700 kişilik bir kampın bulunduğu adada, son aylarda artan geçişlerle kapasitenin dört katını aşan sığınmacı sayısı resmi verilere göre 3 bine yaklaşıyor. Adadaki kampta ise 2 binden fazla kişi kalıyor.

Kamp dışındaki yazlık çadırlarda küçük yaştaki çocuklarıyla ve engelli aile üyeleriyle çadırlarda yaşamak zorunda kalan sığınmacıların durumu büyük endişe yaratıyor.

Suriye'den kaçan 47 yaşındaki Ahmed Halil, en büyük endişesinin 5 çocuğunun en küçüğü olan 1 yaşındaki kızının soğuk nedeniyle hastalanma riski olduğunu belirtti.

Halil, kampa dört gün önce geldiklerini ve gördükleri karşısında çok şaşırdığını anlatarak "Bize bir çadır ayarladılar. 7 kişilik aile olarak çadırda kalıyoruz. Geceleri serin oluyor. Isınmak için sadece bir battaniyemiz var. Bir yaşındaki kızım bazen soğuktan uyuyamıyor." dedi.

Çocukları için bir diğer endişesinin güvenlik olduğunu kaydeden baba Halil, kampta her gece kavga çıktığını, polisin ise güvenlik anlamında yetersiz kaldığını söyledi.

Halil, temizlik ve hijyenin de önemli bir sorun olduğunu belirterek "Kamp içinde erkek ve kadınlar için ayrı birer duş var. Uzun kuyruklar oluşuyor. Sıcak su zaten yok. Kampta sular sık sık kesiliyor. Su gelirse, o da sadece günde birkaç saat." diye konuştu.

Iraklı sığınmacı 19 yaşındaki Muhammed İbrahim de kampta hissedilen bir diğer önemli eksikliğin sağlık hizmetleri olduğunu vurguladı.

Doktor odasının önünde saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını dile getiren İbrahim, "Bazen doktor için yüzden fazla kişi sıra oluyor. Sadece bir doktor var. Gece burada kimse yok. Savaşta bacağı yaralanan ve ağrıları olan bir arkadaşımız 3 ay sonraya randevu aldı." ifadelerini kullandı.

İbrahim, kış için endişeli olduklarını belirterek "Burası yamaçta bulunan bir yer. Bir şiddetli yağışta bile dereler oluşacak, her yeri su basacak. Bize korunmak için verdikleri ise basit bir yağmurluk."

- "Birkaç haftalık bebekler ısıtmasız çadırlarda kalıyor"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Yunanistan Basın Sözcüsü Boris Cheshirkov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Sisam olmak üzere Yunan adalarında sığınmacılara ilişkin durumun bir kez daha endişe verici bir hal aldığını söyledi.

Cheshirkov, yaklaşık 700 kişilik kampın aşırı kalabalık olduğunu ve 2 binden fazla sığınmacıyı barındırdığını bilgisini paylaşarak "Aralarında, savunmasız durumda olanlar dahil, 300'den fazla sığınmacı da kampın dışında hijyen koşullarından yoksun bir şekilde, ısıtmasız, soğuğa dayanıklı olmayan çadırlarda kalıyor." dedi.

Hava sıcaklığının gittikçe düştüğüne ve yağışların yaklaştığına işaret eden Cheshirkov, "Barınma imkanlarının kışa uygun hale getirilmesi ve gerekli yardım malzemelerinin sağlanması için hükümete çağrıda bulunduk. Birkaç haftalık bebekleri olan aileler, ruh sağlığı yerinde olmayanlar ve tekerlekli sandalyede olanlar kışa uygun olmayan koşullarda kalıyor. Bu kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Cheshirkov, sorunların hızla çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak "1'den 10'a kadar bir ölçekte eğer 10, acilen müdahale gerektiren önemli bir mesele demekse, bu seviyeye çok yakınız." diye konuştu.

- "En temel ihtiyaçlar karşılanamıyor"

Adada sığınmacılara eğitim hizmeti sağlayan "Sisam Gönüllüleri" (Samos Volunteers) adlı organizasyonun üyesi Bogdan Andrei de "Sığınmacıların en temel ihtiyaçlarının karşılanamadığı bir noktaya geldik." dedi.

Andrei, "Alpha" adlı merkezlerinde sığınmacıların bir nebze olsun kampın baskısından kurtulduklarını belirterek "Kampta yürüdüğünüzde gerilimi hissediyorsunuz. Sığınmacılar kızgın ve patlamanın eşiğindeler." değerlendirmesinde bulundu.

Kamptaki genç ve çocukların en önemli ihtiyacının güvenlik olduğunu dile getiren Andrei, "Özellikle sahipsiz çocuklar savunmasız durumda. Birçok şiddet olayı yaşanıyor ve onlar da bundan etkileniyor veya dahil oluyor. Bir an önce başka bir yere transferleri şart." şeklinde konuştu.

Andrei, çocukların barınma ihtiyaçlarının da karşılanmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Yağmurlar başlayınca o çadırları su basacak ve pek çok çocuk uyuyabileceği, başını sokacağı bir barınağa bile sahip olmayacak. Ayrıca kampta sular her gün kesiliyor. Çok büyük bir hijyen sorunuyla karşı karşıyayız."

- "Adada sığınmacı karşıtı söylem artıyor"

Sığınmacılara kamp dışında barınak sağlayan sivil toplum kuruluşu Arsis'in basın sorumlusu Zoe Kokalou da adadaki sığınmacı karşıtı atmosfere dikkat çekiyor.

Kokalou, adadaki bir kasabada sığınmacılar için ev ayarlamaya gittiklerinde kasaba sakinlerinin buna karşı çıktığını anlatarak "Aşırı sağ görüşlü bir grup gönüllülerimize önce sözlü olarak saldırdı. Sonrasında maalesef, olay daha da büyüdü ve gönüllülerimize fiziksel saldırı gerçekleşti." dedi.

"Başta Sisam olmak üzere kutuplaşmanın arttığı bir durumun içindeyiz." diyen Kokalou, yerel halktaki öfkenin sebebini tüm sığınmacı yükünün adalar üzerinde olmasına bağladı.

Kokalou, sığınmacı karşıtı nefret söylemlerine dikkat çekerek "Saldırıdan sonra büyük bir destek gördük. Ancak yine de güvenliğimiz açısından endişelerimiz var." ifadesini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :