Yozgat'ta "Yeni̇ Anayasaya ve Başkanlık Si̇stemi̇ Tartışmaları" paneli

Yozgat'ta "Yeni̇ Anayasaya ve Başkanlık Si̇stemi̇ Tartışmaları" paneli

YOZGAT (AA) - Bozok Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü tarafından "Yeni Anayasaya ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları" konulu panel düzenlendi.Fen Edebiyat...

YOZGAT (AA) - Bozok Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü tarafından "Yeni Anayasaya ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları" konulu panel düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Bozok Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Hukukçu Abdullah Arar, ARGETUS Araştırma Danışmanı Sosyolog Erol Erdoğan, Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Hukukçu Cavit Tatlı katıldı.

Böyükata, ülkede yönetim açısından bir sistem sorununun olduğunu, mevcut yasaların Türkiye'nin geldiği durum itibariyle de yeterli olmadığının büyük oranda ortak kanaat haline geldiğini ve toplumun pek çok kesimi tarafından ifade edildiğini söyledi.

Yeni Anayasaya ve başkanlık sistemi tartışmaları konusunda bütünleştirici bir yol izlenmesinin gerektiğini vurgulayan Böyükata, "Bazı konuların, toplumun önüne getirilmeden önce, ilgili mesleki oluşumlar ve akademik çevrelerde bütün boyutları ile tartışılması gerekir. Bu tartışmalara geniş katılımın sağlanmasına özen gösterilmelidir." dedi.

Hukukçu Abdullah Arar da kayıtsız şartsız tabi olmanın sorunlar doğurduğuna, devlet otoritesinin değer ve saygınlığını ifade ettiği söyledi.

ARGETUS Araştırma Danışmanı Sosyolog Erol Erdoğan da 1980 ihtilali sonucunda ortaya çıkan Anayasa'nın sivil olmadığını belirterek darbeler tarihi içeren cumhuriyet tarihi içerisinde siyasi gelenek oluşmadığı için sivil anayasa üretilemediğini dile getirdi.

Erdoğan, herkesi "vatandaş" sayan devletçi yaklaşımdan daha öte "insan" olarak yapılacak tanımlama ile ileri bir medeniyet oluşabileceğinin altını çizdi.

Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Hukukçu Cavit Tatlı ise sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin önemine inandığını ifade ederek, "Çok partili hayat içerisinde çok partili koalisyonlar var ve her görüş Meclis'te tartışılıyor. Ancak istikrar ihtiyacı da var. Koalisyonlarda parti talepleri ülke ihtiyaçlarının önüne geçebiliyor ve çok sayıda bakanlık ihdas edilebiliyor." diye konuştu.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan konuşmacılara panelin ardından, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Böyükata tarafından birer plaket verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler