Yırtıcı kuşlara uydudan takip

Yırtıcı kuşlara uydudan takip

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğünün çalışması kapsamında, güneş enerjisiyle çalışan çip takılan bir yılan kartalı ile iki kızıl şahin, uydudan izlenecek- Bölge Müdürü Erdoğan:- "Uydu bağlantılı olarak hayvanların nerede yaşadıklarını, günlü

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Yırtıcı kuşlardan yılan kartalı ve iki kızıl şahin, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğünce yürütülen çalışma çerçevesinde üzerlerine takılan çipler sayesinde uydudan takip edilecek.

Faaliyetlerine 3 yıl önce başlayan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürlüğüne bağlı Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine 2 ay önce yaralı getirilen bir yılan kartalı ile iki kızıl şahinin tedavi ve rehabilitasyon süreci tamamlandı.

Uçmaya hazır hale gelen kuşlara, uzman ekiplerce güneş enerjisiyle çalışan GPS-GSM vericisi takıldı. Kuşlar, daha sonra doğaya salındı.

Takılan çiplerle, kuşların uydudan takip edilip, yıl boyunca göç yolları, üreme ve beslenme alanları ile yaşam sürelerinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok önemli çalışmalara imza atan merkezin, yaban hayvanlarının tedavi edilmesindeki önemini vurguladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Türkiye'deki biyolojik çeşitliliği ortaya çıkarmak amacıyla çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Erdoğan, bu kapsamda bazı çalışmalara imza attıklarını dile getirdi.

Bunlardan birinin de yırtıcı hayvanlara çip takılarak uydudan takibinin sağlanması olduğunu ifade eden Erdoğan, merkeze yaralı getirilen yılan kartalı ile iki kızıl şahinin tedavilerinin en iyi şekilde yapıldığını, ardından bu hayvanlara çipler takıldığını belirtti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Artık onları tabiata saldık. Yaklaşık 2 ay burada kaldılar. Arkadaşlarımız, onların yabani özelliklerini kaybetmeyecekleri şekilde, kuşlar insanlarla çok haşır neşir olmadan tedavilerini yaptı. Uydu bağlantılı olarak hayvanların nerede yaşadıklarını, günlük ne yaptıklarını, göç yollarını nasıl tamamladıklarını takip edeceğiz. Güneş enerjisiyle çalışan bu araçlar sayesinde önemli veriler elde edeceğimizi düşünüyoruz."

Türkiye'de bu tür kuşlara ilk kez çip takıldığını anlatan Erdoğan, yırtıcı hayvanların üzerine takılan çiplerin, özellikle göç yolları ve yaşam alanlarıyla ilgili en sağlıklı ve doğru bilgileri vereceğini kaydetti.

- Yırtıcılar halkalanıp kayıt altına alındı

Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimi Reşat Ektiren de bugüne kadar yüzlerce kanatlı ve memeli hayvanı doğaya salıverdiklerini söyledi.

Merkezde aynı zamanda tedavileri biten kanatlı yırtıcı hayvanları halkalayıp kayıt altına aldıklarını bildiren Ektiren, GSM-GPS vericisi takılan yırtıcı kuşların ise bu sayede uydudan sürekli takip edileceğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :