Yıldırım-Lee ortak basın toplantısı

Yıldırım-Lee ortak basın toplantısı

Başbakan Yıldırım: (2)"(ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı) Amerika, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu ifade ediyor veya İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ün tanınması ihtimalinden bahsediliyor. Öyle veya böyle bu iki dur

SEUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin, "Amerika, Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu ifade ediyor veya İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ün tanınması ihtimalinden bahsediliyor. Öyle veya böyle bu iki durum da açıkçası hukuk dışı bir karar olacaktır ve bölgede var olan sorunları da iyice içinden çıkılmaz bir hale dönüştürecektir. Bu yüzden zaman varken, yol yakınken ABD Başkanı'nın bu yönde bir açıklama yapmaması hem bölgenin geleceği hem de küresel barış açısından hayati öneme sahiptir." dedi.

Yıldırım ile Güney Kore Başbakanı Lee Nak-Yeon, Başbakanlık binasındaki baş başa ve heyetler arası görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, toplantıdaki açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleye ilişkin soru üzerine Yıldırım, "FETÖ'nün hukukun hiçbir kuralına uymadan, bir darbe girişiminde bulunduğu aşikardır ve bütün dünya da bunu görmüştür. Dolayısıyla halen değişik ülkelerde faaliyeti olan bir kurumun, dostumuz, kan kardeşimiz Kore'de de bir an önce faaliyetlerinin mercek altına alınması, özellikle finansal işlemlerinin incelenmesi ve faaliyetlerinin sonlandırılması en büyük beklentimizdir." diye konuştu.

ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün hukuki statüsünü değiştirecek, ihlal edecek bir açıklama yapacağı yönünde, bugün için bir duyum söz konusudur. Amerika, Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu ifade ediyor veya İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ün tanınması ihtimalinden bahsediliyor. Öyle veya böyle bu iki durum da açıkçası hukuk dışı bir karar olacaktır ve bölgede var olan sorunları da iyice içinden çıkılmaz bir hale dönüştürecektir. Bu yüzden zaman varken, yol yakınken ABD Başkanı'nın bu yönde bir açıklama yapmaması hem bölgenin geleceği hem de küresel barış açısından hayati öneme sahiptir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kudüs üç büyük dinin kutsal mekanı"

Böylesine bir kararın doğuracağı sonuçların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıkça ortaya konulduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi Kudüs üç büyük dinin kutsal mekanıdır; İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik. Dolayısıyla burada herhangi bir emrivakiyle değişiklik yapmak hem uzun süreden beri İsrail-Filistin arasında devam eden ve bir türlü çözüme ulaşmamış Filistin devletinin kurulması yönündeki çabaları da ortadan kaldırmış olacak, diğer yandan yeni bir dinler arası çatışmayı da getirmiş olacaktır. İslam alemi bakımından çok hassas bir konudur. Bu konuda herhangi bir adım atılmaması en büyük beklentimizdir, temennimizdir. Bu yöndeki tek yanlı emrivakiler, yanlış adımlar telafisi imkansız sonuçları da beraberinde getirir."

Binali Yıldırım, İsrail-Filistin arasındaki barışın yegane yolunun İsrail'in 1967 sınırları dahilinde olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılığa sahip, Doğu Kudüs başkentli bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi olduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Türkiye haklı davasında Filistinli kardeşlerimizin bütün İslam alemiyle beraber yanında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

- "Her türlü desteği vermeye devam edeceğiz"

Başbakan Yıldırım, Güney Koreli bir gazetecinin, Türkiye'deki dev projelere ilişkin Çin ve Japonya gibi bazı ülkelerin pazara girmek istediğini hatırlatarak, "Güney Kore'nin bu projelere ilişkin avantajı nedir?" sorusuna da yanıt verdi.

Son 10 yıl içinde dünyada kriz yaşandığını, bu yüzden büyük proje yapılmadığını ancak küresel krize rağmen devam eden 10 projeden 6'sının Türkiye'de hayata geçtiğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu da Türkiye'nin krize rağmen büyümeye, gelişmeye devam ettiğini gösteriyor. Aslında Kore firmaları bizim projelerimizde geniş şekilde yer alıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve şimdi Çanakkale, dünyanın en uzun köprüsü, bunlarda Koreli firmalar var, Türk ortaklarıyla beraber var. Biz bundan sonraki büyük projelerde de Koreli firmaların daha etkin olmasını istiyoruz. Bunun yolu tabii Kore'de firmaların Kore hükümetince desteklenmesi, finansal ve siyasi olarak da desteklenmesine bağlı. Türkiye olarak biz Türkiye'de iş yapan firmalarımızı sadece Kore firması olarak görmüyoruz aynı zamanda da Türk firması olarak görüyoruz. Onlara her türlü desteği verdik, vermeye de devam edeceğiz."

Yıldırım, "Bu arada Türkiye-Kore sporcuları karşılaşırsa merak etmeyin, 2002'de olduğu gibi Koreli seyirciler de Türk seyirciler de kim kazanırsa onun yanında olacak." diyerek sözlerini tamamladı.

Ortak basın toplantısında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da hazır bulundu.

(Bitti)




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler