Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı

Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı

Başbakan Yıldırım: (3)- "ABD ile mutabık kaldığımız bir konu var, o da PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve burada herhangi bir faaliyet içine girmemeleri yönündedir. Bugünkü toplantımızda bu konuyu da değerlendirdik ve burada ABD'nin

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "ABD ile mutabık kaldığımız bir konu var, o da PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve burada herhangi bir faaliyet içine girmemeleri yönündedir. Bugünkü toplantımızda bu konuyu da değerlendirdik ve burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük ve hiçbir şekilde PYD/YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler, bu konudaki hassasiyetlerini bir kez daha teyit ettik." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Terör örgütü DAEŞ'e yönelik "Fırat Kalkanı" operasyonu işaret edilerek, "Operasyon ilerleyen süreçte terör örgütü PYD'ye de yönelecek mi? Türk ordusunun bu bölgede daha ne kadar kalması öngörülüyor?" sorusu üzerine Yıldırım, "Bildiğiniz gibi bir süreden beri Suriye-Arap Koalisyonu adı altında bir yapı oluşturuldu ve Fırat'ın batısındaki Menbiç şehrinin DEAŞ'lılardan temizlenmesi için operasyonlar yapıldı. Nihayet bu operasyonlar bitti. Bu operasyonlar sonucu bölgeden çıkan DEAŞ unsurları Türkiye'ye doğru hareket etti ve Karkamış'ın karşısında Cerablus denen bölgeye yerleşmeye başladılar." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü PYD unsurlarının da DAEŞ unsurlarını takip ederek bir yandan kuzeye, diğer yandan da güneyden Afrin bölgesine yayılma gayreti içine girdiklerine işaret eden Yıldırım, "Bunun üzerine hem sınır güvenliğimizi korumak hem de bölgedeki roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak bakımından dün gece itibarıyla buraya hem topçu atışıyla hem hava desteğiyle bir operasyon başlattık. Nihayet buraya gelen terör unsurlarını bölgeden püskürttük." değerlendirmesini yaptı.

- "PYD-YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler"

ABD ile bir konuda mutabık kaldıklarını ifade eden Yıldırım, "O da PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve burada herhangi bir faaliyet içerisine girmemeleri yönündedir. Bugünkü toplantımızda bu konuyu da değerlendirdik. Burada Amerika Birleşik Devletleri'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük ve hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler. Bu konudaki hassasiyetlerini bir kez daha teyid ettik. Bunun için de teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin PYD ve YPG için yaklaşımını aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz biliyoruz ki bunlar PKK ile iç içeler ve PKK ile birlikte çalışıyorlar. Her ne kadar DEAŞ için bunlar yardımcı oluyor gibi gözüküyorsa Amerika Birleşik Devletleri bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama ondan sonra elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz başka bir soru olarak önünüze gelecektir. O yüzden tehlikenin büyümemesi bakımından YPG ve PYD'ye de bakış açısını tekrar gözden geçirme ihtiyacı olduğunu ifade etmek isterim."

- "Dostluğumuz daha da artarak devam edecek"

Başbakan Yıldırım, bir gazetecinin, Biden'ın "ABD'nin darbe girişimine iştirak etmediğini" ifade etmesine rağmen, halk arasında ve basında halen aksi yönde bir görüşün yaygın olduğunu hatırlatarak, "Siz bu konuda son beyanatınızı verirken hem kendi halkınıza hem Amerika halkına Amerika’nın bu darbe teşebbüsüyle hiçbir ilgisi olmadığını söyleyecek misiniz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Sayın Başkanın açıklamaları bizim için de Türk halkı için de önemlidir, bunu mutlaka milletimiz değerlendirecektir. Şunu ifade etmek isterim, Amerikan yönetimi, hem Sayın (Barack) Obama hem Sayın Joe Biden, açıkça bu darbeyi bugün de bundan önceki dönemde de tasvip etmediklerini ve demokrasiye yapılan bir hareket olduğunu ifade etmiştir. Bizim için geçerli olan budur, bunun dışındaki değerlendirmeler mutlaka halk arasında vardır. Bu bir algıdır, bu algıyı düzeltmek için zaten buradayız, bir aradayız. Eminim ki bu terörist başının iadesine yönelik süreçlerin sağlıklı işlemesi vatandaşlarımızın zihnindeki bu algıyı da kısa sürede olumlu hale dönüştürecek. Böylece var olan dostluğumuz daha da artarak devam edecektir."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :