Yeşilay'dan bağımlılıkla mücadeleye ücretsiz destek

Yeşilay'dan bağımlılıkla mücadeleye ücretsiz destek

Bağımlılıklarla mücadele kapsamında Üsküdar'da açılan YEDAM'da, uyuşturucu ve alkol bağımlıları ve yakınlarına ücretsiz rehabilitasyon hizmeti veriliyor- Yeşilay Genel Başkanı Öztürk:- "Yeşilay, YEDAM ile tıbbi tedavisi devam eden ya da sonlanmış bireyler

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Bağımlılıklarla mücadele kapsamında Yeşilay tarafından pilot olarak açılan Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nde (YEDAM), uyuşturucu ve alkol bağımlıları ve yakınlarına ücretsiz rehabilitasyon hizmeti veriliyor.

Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 96 yıllık tarihe sahip Yeşilay'ın, bugüne kadar bağımlılıkların her türüyle aktif olarak mücadele ettiğini hatırlattı.

Kurumun bu zamana kadar bilinçlendirme ve farkındalık tarafında hizmet verdiğini aktaran Öztürk, "Bugüne kadar yaptığımız büyük hizmete ilaveten tedavinin bir ayağında da Yeşilay olarak olmak istedik. Bağımlılıkların tedavisinde temel şey, önce bağımlı olmamaktır" dedi.

Yeşilay'ın kurulduğu günden itibaren bu anlamda çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"Tedavinin ikinci ayağında tıbbi tedavi dediğimiz, bir doktor gözetiminde yürütülen tedavi vardır. Üçüncü ayağında da tıbbi tedavisi tamamlanmış bireylerin psikososyal destek ünitelerinde takipleri gerekir. Biz tıbbi tedavi kısmında değiliz. Bu tedavi, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin bağımlılıkla ilgili merkezlerinde yürütülüyor. Yeşilay, YEDAM ile tıbbi tedavisi devam eden ya da sonlanmış bireylerin psikososyal desteğini sağlayacak. Yani burada bireylere psikoterapinin yanı sıra sosyal destek sağlanacak, bağımlı bireye ve ailesine destek verilecek. Bir de danışmanlık merkezi olarak ailelerin ya da bireylerin soruları varsa, birtakım problemlerle ilgili görüş almak istiyorlarsa bir ön danışma şeklinde de hizmet sunulacak. Bu Yeşilay'ın çok büyük bir projesi. Biz pilot uygulamayı Üsküdar'da başlattık. Buradaki uygulamamızı çok farklı şekilde İstanbul'un ve Türkiye'nin farklı mekanlarına da taşımayı düşünüyoruz. Öncelikli olarak hedefimiz şu; bağımlılık tedavisinin tekrarlama ihtimali çok yüksek. Bu tekrarlamayı ortadan kaldırmak adına psikososyal destek çok önemli. YEDAM'da da bu anlamda donanımlı, profesyonel, eğitimlerini tamamlamış, hizmet içi eğitimleri de devam eden psikolog arkadaşlarımız çalışıyorlar."

- "YEDAM model oluşturmayı planlıyor"

Öztürk, tedavinin ardından bağımlı bireylerin daha sonraki yaşamlarında, sosyal hayata adaptasyonlarını ve uyumlarını sağlamanın da önem olduğuna işaret ederek, "Bu süreç, aile ilişkilerinin düzenlenmesinden tutun da sosyal çevreye uyma, hatta iş hayatına kadar geliyor. Bu anlamda YEDAM bu sürecin içinde oldu ve İŞKUR ile bir iş birliğine girildi. Bu iş birliğiyle burada tedavi sürecini tamamlayan ve tespit ettiğimiz bireylerin, uygun işlere yerleştirilmesiyle ilgili bir projemiz de var. Bunu da hayata geçirdik" diye konuştu.

YEDAM'ın ikinci şubesinin kısa süre sonra Fatih'te faaliyete geçeceğini bildiren Öztürk, çalışan sayının da artırılacağı merkezde daha fazla danışana hizmet vereceklerini söyledi.

Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, bağımlılığın tedavi sürecinin bazen sıkıntılı olabildiğine, pratikte bazı zorluklarla karşılaşılabildiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Özellikle bu zorlukları aşma adına bir pilot uygulama oldu. Günde yaklaşık 10'a yakın danışan buraya başvuruyor. Genellikle psikoterapi dediğimiz haftalık görüşmeler şeklinde destek veriliyor. Bu oldukça önemli bir rakam. Yeşilay şubeleşme konusunda da şu anda çok önemli bir noktada. Türkiye'de yaklaşık 120'ye yakın şubemiz var. Bu şubelerin de aktif katımıyla Türkiye genelinde bu merkezleri açmayı düşünüyoruz. Bu anlamda YEDAM aslında bu tedavinin önemli ayağı olan üçüncü ayakta bir hizmet vermeyi ve model oluşturmayı planlıyor. Bağımlılıklarla mücadelede ailelere çok önemli görevler düşüyor. Bağımlılık tedavisinde kişinin durumu çok belirleyicidir. Kişi motive olup isterse, bağımlılık tedavisinden fayda görür. Ancak ailelerin tedavinin takibi konusunda bağımlı kişilere çok iyi destek vermeleri gerekiyor. Kişiyi kendi haline bırakmak çözümsüzlük olabilir. Bu anlamda anne, babanın ve çevrenin verdiği destekle tedaviye devam etmeleri sağlanırsa, mutlaka fayda göreceklerdir."

- "Merkeze başvuranların yüzde 90'ı madde bağımlısı"

YEDAM Yöneticisi Uzman Psikolog Gaye Kağan da geçen yıl temmuz ayında hizmet vermeye başlayan danışma hattını şu ana kadar yaklaşık 2 bin kişinin aradığını söyledi.

Kağan, bu hattı arayanların sorularına uzman psikologlarca yanıt verildiğini dile getirerek, "Ocak ayından itibaren de danışmanlık merkezimiz ücretsiz olarak, psikolojik ve sosyal destek hizmetini uzmanlar vasıtasıyla sunmaktadır. Şu anda pilot çalışma olarak Üsküdar'da hizmet veriyoruz. Dolayısıyla sınırlı sayıda danışan alıyoruz. Bu pilot çalışmayı biraz daha olgunlaştırdıktan sonra bu hizmeti yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Şu anda kadar 60-70 kişiye bağımlılıklarından kurtulabilmesine destek olmak amacıyla yüz yüze danışmanlık hizmeti verildiğini aktaran Kağan, şöyle devam etti:

"Danışma hattımızı yüzde 75 oranında hasta yakınları arıyor. Hastaların kendileri de arayabiliyorlar. En sık, 'benim durumum yasal olarak paylaşılacak mı, gizliliği korunacak mı?' yönünde sorular dikkatimizi çekiyor. Bu düşünce kişinin bizi aramasına da engel olabiliyor. Bu noktada biz, tüm hizmetlerimizi gizlilik çerçevesinde sürdürüyoruz. Bunun da bilgisini danışanımıza veriyoruz. Bağımlılığın nasıl bir hastalık olduğunu biliyoruz. Telefonda psikolog arkadaşlarımız motivasyonel görüşmeler yapıyor. Bu sayede yüz yüze görüşmeye, tıbbi tedaviye ihtiyacı varsa ilgili tedavilere yönlendirmelerini yapabiliyoruz."

YEDAM'ın alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili hizmet verdiğini anımsatan Kağan, "Bize başvuranların yüzde 10'u alkol, geriye kalanı madde bağımlılığı sıkıntısıyla geldi. Bağımlı bireylerin aileleri de geliyor. Bazen hastayı tedaviye getirmek hasta yakınlarını zorlayabiliyor. Dolayısıyla biz hasta olmadan sadece yakınlarına da danışmanlık hizmeti veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kağan, hizmete ilişkin geri dönüşlerin iyi yönde olduğunu aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buraya gelenler biraz daha son durak hastalar. Dışarıda her türlü tedaviye başvurmuş, artık başka çaresi olmayan hastalar bize geliyor. Son durak olarak gelen vakalar genelde bizim için zor hastalardır. Ancak iyi yönde geri bildirim alıyoruz. Hastalarımız 'Hem ücretsiz hizmet veriyor hem de çok ilgileniyorsunuz. Diğer ücret verdiğim yerde bu kadar ilgilenilmiyor' şeklinde geri dönüşler var."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :