Yeşil (Küflü) peynir projesi hedefine ulaştı.

Yeşil (Küflü) peynir projesi hedefine ulaştı.

Konya Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile TÜMSİAD’ın Ortaklaşa organize ettiği Yeşil Peynir üretiminde kültür kullanımı ve Hijyen Farkındalığı projesinin kapanış toplantısı Dedeman otel’de gerçekleştirildi.

Hedef Konya Yeşil(Küflü) peynir’inin ilk önce ülke genelinde ardından tüm dünya’ya pazarlanması hedeflendi.

Konya Dedeman Otel Atlas çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen Konya Yeşil (küflü) Peynir üretiminde kültür kullanımı ve Hijyen Farkındalığı projesinin kapanış toplantısına TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Berdan Aktan ve yönetim kurulu üyeleri, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Şube Müdürleri, STK Temsilcileri ile çok sayıda misafir katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Berdan Aktan” Selçuk Üniversitesi, Ticaret Odası İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürü ve TÜMSİAD Konya Şubesi olarak Konya Yeşil Peynir üretiminde kültür kullanımı ve Hijyen Farkındalığı projesini ortaklaşa hayata geçirdik. Proje çalışmaları çerçevesinde Hijyen üretimine başlanırken, kontrollü olarak üretimine izin verildi. Şu an 12 firmamız üretim izini alarak üretimlerini sağlıklı ortamda ve tamak tadında üretimlerini sürdürüyorlar. Bu proje için oluşturulan 22 kişilik heyet Fransa ya giderek gezi ve incelemelerde bulunurken, bilgiler almıştır. TÜMSİAD olarak hedefimiz ilk önce üretilen ürünlerin Konya ve Ülke genelinde, daha sonra ise tüm Dünya’ya pazarlanmasını hedefliyorken, aynı zamanda bir marka olmak istiyoruz” dedi.

tumsiadd-(1).jpg

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar; “Yeşil Peynir üretiminde kültür kullanımı ve Hijyen Farkındalığı projesinin kapanış programında birlikteyiz. Bu projemiz yapılan çalışmalarla hedefine ulaşmıştır. Proje ortakları tarafından oluşturulan 22kişilik bir heyet Fransa’ya giderek iki haftalık bir çalışma gerçekleştirmişlerdir. Çalışmalar sonunda 12 firma Konya Yeşil(Küflü) Peynirin üretim izni almış olup,bugün itibarıyla 3 bin ton üretime ulaşmıştır. Üretilen yeşil peynirlerde ağız ve Tamak tadına ulaşılmıştır. Aynı zaman kaçak üretim için ceza ve yaptırımlarımızı sıklaştırdık. TÜMSİAD ile birlikte ilk hedefimiz Konya ve Ülke genelinde, daha sonra ise Dünya ülkelerine üretilen Konya Yeşil(Küflü) peynirimizi pazarlamayı hedefliyoruz. Bu projede emeği geçen ve destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum “ dedi.

Yeşil Peynir üretiminde kültür kullanımı ve Hijyen Farkındalığı projesi hakkında bilgi veren İl Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu; “ Konya Yeşil(Küflü) Peynirinin ana vatanı ortaanadoludur. 2013 yılında bu projeye start verildi. İlk olarak Selçuk Üniversitesinden Dr. Nihat Akın deneme üretimler yaptı. Şu an itibariyle Konya Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret belgesi alınmak için çalışmalar sürdürülmektedir. Konya Yeşil(Küflü) peynir % 70–80 koyun sütü, % 20-30 İnek sütünden yapılmaktadır. Üretimler yılın 5–7 ayları arasında yapılmakta olup, 9 aydan itibaren pazarlanmasına başlanmaktadır. Yaptırılan mikrobiyoloji analizleri bugüne kadar temiz çıkmış olup hedefe ulaşılmıştır. Aynı şartlarda Fransa’da üretilen Rokfor yaklaşık 40 TL’ye satılırken, bizim ürettiğimiz Küflü peynir ise 12 TL’ye toplan satılmaktadır.

Bugün gerçekleştirdiğimiz proje kapanışında son olarak şunu söyleyebilirim. Yeşil Peynir üretiminde kültür kullanımı ve Hijyen Farkındalığı projesi yapılan başarılı çalışmalarla hedefine ulaşmıştır” dedi.

Ferit Hepokur-Memleket