Yemenin güneyinde "cılız" referandum sesleri

Yemenin güneyinde "cılız" referandum sesleri

Sana Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Mezhaci:-"Ülkede kurulması istenen ikinci bir paralel hükümet, güney illerdeki yapıyı daha da komplike hale getirecek. Kırılgan güney topraklarında bağımsızlığa doğru bir yürüyüş, zayıf bir ihtimal"-Siyasi ana

SANA (AA) - ZEKERİYA EL-KEMALİ - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık girişiminin ardından Yemenin güneyinde duyulan "cılız" referandum ve parlamento taleplerinin, bölgedeki yapıyı daha da komplike hale getireceği ancak bir çözüm sunmayacağı ifade ediliyor.

IKBY ile Katalonya'nın başarısız girişimlerinin ardından Yemen'deki referandum talepleri, "kamuoyunun, bölgenin ve uluslararası toplumun" iknası bir tarafa, bunu bizatihi gündeme getiren güneydeki ayrılıkçı hareketin kurduğu gölge hükümet "Siyasi Geçiş Konseyi" içinde dahi konsessüsü sağlamış değil.

"Siyasi Geçiş Konseyi" Başkanı Aydarus ez-Zubeydi tarafından dillendirilen "referandum ve parlamento" vaatlerini, ayrılıkçı hareket destekçilerinin bir kısmı, "bağımsızlık yolunda bir zafer" olarak nitelendirirken, bir kısmı bölgenin buna hazır olmadığını ve konseyin taşıyamayacağı bir yükün altına gireceğini savunuyor.

Siyasi uzmanlar, bağımsızlık vaatlerinin, uzun vadede bir şey değiştirmeyeceğini, böyle bir adımın sorunları çözmekten ziyade mevcut karmaşayı arttıracağını öngörüyor.

-"Güney, yeni bir krize mi gebe"

Güneydeki gelişmeleri değerlendiren Sana Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Macid el-Mezhaci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede kurulması istenen ikinci bir paralel hükümetin, güney illerdeki yapıyı daha da komplike hale getireceğini söyledi.

Güneyde, "farklı gruplar arasında yaşanacak yönetimde temsil sorununun yanısıra, geçmişten kalan yadsınamaz bir bölünmenin" de var olduğuna dikkati çeken Mezhaci, şunları kaydetti:

"Kırılgan güney topraklarında bağımsızlığa doğru bir yürüyüş, zayıf bir ihtimal. Bölgesel etkenler ve güneyde aktif sayılan terörle mücadelenin yanısıra kuzeyde müzakere masasına oturulacak meşru bir hükümet yok. Güney sorunu önemli ancak çözümü için herhangi bir yaklaşım geliştirilemedi. Bu adımlar, doğacak yeni bir krizle baş etmeye hazır olmayan uluslararası toplumu ve bölgeyi memnun etmeyecektir."

-"Taraftarları galeyena getiren içe dönük adımlar"

Siyasi analist ve gazeteci-yazar Halid Abdulhadi de IKBY ve Katalonya'da yaşanan başarısız iki tecrübenin ardından Yemen'in güneyinde de cılız referandum sesleri duyulmaya başladığına işaret ederek, "Son dönemde şahit olduğumuz tek taraflı referandum sezonu, ayrılıkçı Siyasi Geçiş Konseyi Başkanı Aydarus ez-Zubeydi'ye cesaret kazandırmış olabilir." dedi.

Bu konunun gündeme taşınmasının, "güney sorununun önemiyle" ilgili uluslararası topluma bir mesaj vermekten öteye gidemeyeceğini savunan Abdulhadi, "Uluslararası toplumun yanıtsız kalmasına karşılık, bağımsızlık yanlısı yapılan tek taraflı referandumlar, en fazla ayrılıkçı hareketlerin taraftarlarını galeyana getiren içe dönük bir öfke provası olabilir. Bu çeşit bir referandum belki soruna daha fazla ışık tutulmasını sağlayabilir." ifadesini kullandı.

Güney Hareketi yöneticileri Zubeydi ve Bin Berik'in "referandum" konusundaki fikir ayrılığına da değinen Abdulhadi, "Bu sürtüşme, güneyin geleceğiyle ilgili kimin daha vizyon sahibi ve kahraman olduğunu gösterme yarışıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi Başkanı Zubeydi, geçen cuma, güney illerde referandum yapılacağını duyurmuştu.

Referanduma sıcak bakmayan Siyasi Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Hani bin Berik ise daha önce yaptığı açıklamada, "bazı şüpheli tarafların" kendilerini referandum konusunda ikna etmeye çalıştığını kaydetmişti.

"Bağımsız güney devletinin dönüşünden başka seçeneklerinin olmadığını, bunun gerçekleşmesi için canlarını feda etmeye hazır olduklarını" ifade eden Bin Berik, güney illerin referandum ile değil, güçle alınacağı mesajını vermişti.

Hükümette güney illeri temsil eden liderler ile deneyim sahibi kişilerin yer alacağını ve kasım ayında toplantı yapacaklarını kaydeden Bin Berik, İhvan'a yakınlığıyla bilinen Islah Partisine temsil hakkı verilmeyeceğini söylemişti.

Yemen'de devrimden sonra krize neden olan sorunların çözümü için 18 Mart 2013'te başlayan ve "güney sorununun da masaya yatırıldığı Ulusal Diyalog Konferansı'nda (UDK), güney illerin parlamentoda temsil sayısı 55'ten 150'ye çıkarılmış ancak ülkedeki mevcut iç savaş nedeniyle UDK kararları şuana kadar hayata geçirilememişti.

Devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih rejimi tarafından marjinalleştirilme suçlamaları ve ardından 1994'te kuzey ile güney arasında çıkan iç savaş, bugünkü Güney Hareketi'nin oluşmasına zemin hazırlamıştı. Hareket ayrılık söylemini dillendirse de kendisini oluşturan yapı nedeniyle 10 sene sonra bile bir devlet projesi geliştiremedi. Bugün yaşanan savaş ise güneydeki kentlerinde güç dengelerinin değişmesine neden oldu.

Yemen'in kuzeyi, Osmanlı Devleti'nden ayrılarak 1 Kasım 1918'de bağımsızlığını kazanmış, güneyi ise 30 Kasım 1967'ye kadar İngiliz sömürgesi altındaydı. 22 Mayıs 1990'da ise (Kuzey) Yemen Arap Cumhuriyeti ve (Güney) Yemen Halk Cumhuriyeti, "Yemen Cumhuriyeti" adı altında birleşme kararı almıştı.









AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :