Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen'de çatışmalar nedeniyle üretimi duran Aden vilayetindeki rafineriye, aylar sonra ilk kez ham petrol sevkıyatı yapıldı

HADRAMEVT (AA) - Yemen'de çatışmalar nedeniyle üretimi duran Aden vilayetindeki rafineriye, aylar sonra ilk kez ham petrol sevkıyatının yapıldığı bildirildi.

Yemen hükümetine bağlı resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Aden Rafineri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Abdullah Ebubekir el-Bekri, Hadramevt ilindeki Ed-Dabba limanından yola çıkan 66 bin ton ham petrol taşıyan SBRIT.M adlı geminin Aden limanına ulaştığını belirtti.

Ham petrolün bugün rafineri tanklarına aktarılmasının beklendiğini kaydeden Bekri, Aden rafinerisine hükümetin talimatıyla bir milyon varil ham petrol sevkıyatı yapılmasına karar verildiği, bu kapsamda ilk sevkıyatın yapıldığını ifade etti. Bekri, rafinerinin üretime başlamasının Aden'deki ve çevre kentlerdeki ekonomik hayatı olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Yemen hükümeti, temmuz ayında ülkede çatışmaların başladığı Mart 2015'ten bu yana ilk kez ham petrol satışının yapıldığını duyurmuştu.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın Petrol Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, çatışmaların başladığı Mart 2015'ten bu yana ilk kez yasal prosedürlere uyularak şeffaf bir şekilde 29 uluslararası şirkete 3 milyon varil ham petrol satışı için teklif götürüldüğü belirtilmişti. Ham Petrolü Pazarlama Yüksek Komitesi'nin, teklife en iyi fiyatı veren İsviçre merkezli madencilik şirketi Glencore'ye 3 milyon varil ham petrol satışını yaptığı kaydedilirken, anlaşmanın fiyatına dair bilgi verilmemişti.

Bu anlaşmanın ardından Aden Rafineri Şirketi'nin bu durumu eleştirmesi üzerine Yemen hükümeti, söz konusu şirkete bir milyon varil ham petrol sevkıyatı yapılması talimatı vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :