Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Husiler, önümüzdeki günlerde "genel af" çıkaracaklarını duyurdu

SANA (AA) - Yemen'de Husilerin "genel af" düzenlemesi için çalışma yaptığı bildirildi.

Husilerin kontrolündeki Yemen haber ajansı SABA'nın haberine göre, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) tarafından oluşturulan Yüksek Siyasi Konsey, önümüzdeki günlerde çıkarılması planlanan "genel af" tasarısını görüştü.

Söz konusu affın içeriği, hangi grubu hedeflediği, Husilerin hapishanelerinde bulunanları kapsayıp kapsamadığı veya kastedilenin Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümet üyeleri olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Haberde ayrıca konsey toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Yemen krizinin çözümü için sunduğu yol haritasıyla çeşitli ülkelerin yaptığı davet ve bu bağlamdaki yeni gelişmelerin ele alındığı ifade edildi.

Husiler bu yılın başında tek taraflı olarak düzenledikleri mahkemelerle Hadi ve hükümet üyelerini "büyük ihanet" suçlamasıyla yargılamaya başlamış ancak süreç dört oturumdan sonra durdurulmuştu.

- Koalisyon uçakları Sana'da Husileri vurdu

Öte yandan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının başkent Sana'nın kuzeyinde Husiler ve Salih yanlılarının konuşlandığı mevzilere bir dizi hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Görgü tanıkları, savaş uçaklarının Sana Uluslararası Havaalanı yakınındaki Ravza bölgesinde yer alan Husilerin kontrolündeki Harp Akademisi ile başkentin kuzeyindeki Beni el-Haris bölgesinde bulunan mevzilere 9 hava saldırısı gerçekleştirildiğini aktardı. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Yemen'de Husiler ile devrik lider Salih'in partisi GPC, 28 Temmuz'da devlet işlerinin idaresi için Yüksek Siyasi Konsey kurduklarını açıklamıştı. Uluslararası toplum tarafından tanınmayan konseyde Salih yanlıları ile Husilerden beşer üye bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde geçen hafta yapılan toplantının ardından Yemen krizinin çözümü için yeni bir yol hartası belirlediklerini açıklamıştı. Yol haritasında Husilerin de katıldığı ulusal birlik hükümeti oluşturulması, Husilerin başkent Sana'dan çekilmesi ve ülkedeki ağır silahların üçüncü bir tarafa teslimiyle ilgili maddeler yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :