Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Husiler ve Salih yanlıları, askeri alanda yaşanan gerginliğin barış görüşmelerinin devam etme olanağını azalttığını belirtti

SANA (AA) - Yemen'deki Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC), Arap koalisyonu ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi destekleyen güçler tarafından askeri alanda tırmandırılan gerginliğin barış görüşmelerinin devam etmesi olanağını azalttığını bildirdi.

Husiler ve Salih yanlıları tarafından yayınlanan ortak yazılı açıklamada, "Askeri alanda tırmandırılan gerginlik ve Umman'ın başkenti Maskat'taki ulusal heyetin Sana'ya dönmesini engellemeye yönelik girişimler, diyalog görüşmelerinin devam etmesi ve yeni turun yapılması olanağını azaltıyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, uluslararası alandaki sessizliğin yanında, Sana'da askeri gerginliğin Arap koalisyonu ve hükümet güçleri tarafından arttırılmasına devam edildiği takdirde seçeneklerin daha acı olacağı ileri sürüldü.

Husi-Salih heyetinin açıklamasında ayrıca, uluslararası güçler ve BM'ye, üstlenmeleri gereken rollerini yerine getirmeleri ve Yemen halkına karşı düşmanca saldırganlığı durdurmaları çağrısında bulunuldu.

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin askıya alındığının açıklandığı geçen cumartesi gününden bu yana çatışmalar ve Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının arttığı belirtiliyor.

Bugün de Cumhurbaşkanı Hadi'nin itirazlarına rağmen Yemen Meclisinin Husiler ve Salih'in partisinin çağrısıyla yaklaşık iki yıl sonra ilk kez yeniden toplanması taraflar arasındaki gerginliği artırıcı bir adım olarak nitelendiriliyor.

Hadi, dün Meclis Başkanına gönderdiği mektupta, toplantının anayasaya aykırı olduğunu ve oturuma katılanlar hakkında işlem yapılacağını ifade etmişti.

Arap koalisyonu 8 Ağustos'ta Sana'ya yapılacak tüm uçuşların 72 saat durdurulduğunu açıklamış bu da Husiler ve Salih yanlılarını temsil eden heyetin Kuveyt'ten Yemen'e dönmesini engellemişti. Söz konusu heyetin hala Umman'da beklediği kaydedilirken son olarak Husiler, Suudi Arabistan'ın Sana'ya yönelik uçuş seferlerinin durdurulmasını 72 saat daha uzattığını ileri sürmüştü.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed geçen cumartesi günü Kuveyt'te düzenlediği basın toplantısında, BM arabuluculuğunda yapılan Yemen barış müzakerelerinin askıya alındığını duyurmuştu. Müzakerelerin, daha sonra belirlenecek yerde bir ay içinde yeniden başlayacağını ifade eden Ahmed, müzakerelerin yeni turuna ev sahipliği yapması için Kuveyt’ten hiçbir talepte bulunulmadığını ancak Kuveyt'in de seçenekler arasında olduğunu kaydetmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :