Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed:"Husiler tarafından asker olarak kullanılan Yemenli 52 çocuğun serbest bırakılması, tutuklular konusunda olumlu bir adım"

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Husilerin saflarında savaşırken yakalanan Yemenli 52 çocuğu hükümet yetkililerine teslim etmesini memnuniyetle karşıladı.

Şeyh Ahmed tarafından yapılan yazılı açıklamada, koalisyonun attığı adımın Kuveyt'teki Yemen barış müzakerelerinde olumlu etki yapacağı belirtilerek, "Esir ve tutuklular konusuna destek amacıyla Yemen hükümeti ve koalisyon güçlerinin Ramazan ayındaki çabaları takdire şayandır. Husiler tarafından asker olarak kullanılan Yemenli 52 çocuğun serbest bırakılması, tutuklular konusunda olumlu bir adım." denildi.

Açıklamada ayrıca bütün esir ve tutukluların en kısa zamanda serbest bırakılması için herkesin üzerine düşeni yapması ve bu insani konuda bir adım atması çağrısında bulunuldu.

Kuveyt'te gerçekleştirilen Yemen barış müzakerelerinde Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden ortak heyetin başkanı Muhammed Abdusselam ise sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Koalisyon güçleri, 'askeri cephelerde savaşan çocukları teslim ettiğine' dair bir yalan çıkardı. Bu yalan, BM'nin Yemen'de koalisyon güçlerinin çocuklar hakkında işlediği suçlara karşı tutum üzerine ortaya çıktı." ifadeleri kullanıldı.

Her yıl güncellenen "kara liste"sinden koalisyon güçlerini çıkaran BM'ye tepki gösterilen açıklamada, söz konusu 52 çocuğun yasa dışı yollarla sınırdan geçmeye çalışırken yakalanan kişiler olduğu iddia edildi.

Suudi Arabistan, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının Suudi Arabistan-Yemen sınır şeridindeki çatışmalara katılmaya zorladığı, 2'si Afrika ülkelerinden 54 çocuk askeri Yemen hükümeti yetkililerine teslim etmişti.

Katar resmi haber ajansı QNA, BM'nin daha önceki raporunda yer alan bilgilerin doğru olmaması sebebiyle, örgütün çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkelerle ilgili yayımladığı ve her yıl güncellenen "kara liste"den koalisyon güçlerini çıkardığını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler