Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, Sana'dan ayrıldı

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in, Sana'dan ayrıldığı bildirildi.

BM Özel Temsilciliği kaynaklarından alınan bilgiye göre, Husilerin El-Hudeyde limanından çekilmesi, ramazan ayı sürecinde insani ateşkesin imzalanması daha sonra da müzakere masasına dönülmesini öngören, Şeyh Ahmed'in sunduğu yol haritası Husiler tarafından kabul edilmedi.

Şeyh Ahmed'in Yemen krizinin çözüme ulaştırılması ve barış müzakerelerinin yeniden başlaması çerçevesinde herhangi bir gelişme yaşanmadan Sana'dan ayrıldığı belirtildi.

Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in başkanlığını yaptığı Genel Halk Kongresi'nin Hudeyde Limanı'ndan çekilme konusunda inatçı bir tavır sergilediği ifade edilerek Husilerin, bundan önce müzakere zemini olarak; memurların maaşlarının 8 aydır kesintiye uğraması meselesinin Merkez Bankasının tarafsızlığının temin edilmesiyle iyileştirilmesi ve koalisyon güçlerinin Sana Havalimanı'na uyguladığı hava ablukasının kaldırılmasını şart koştuğu kaydedildi.

Şeyh Ahmed'in Sana Havalimanı'ndan herhangi bir açıklama yapmadan ayrıldığı aktarıldı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, taraflar arasında ramazan öncesinde ateşkes sağlanması için barış müzakerelerinin yeniden başlaması kapsamında pazartesi günü başkent Sana'ya gelmişti. Husiler ile Salih yanlıları Şeyh Ahmed'le müzakere heyetinin görüşmesini kabul etmemiş, görüşme Husilerin sözde başbakanı Abdulaziz bin Habtur ile gerçekleşmişti.

Bin Habtur, görüşmenin ardından Merkez Bankasının tarafsızlığının teminine ilişkin önerinin değerlendirileceğini belirtmiş ancak Hudeyde Limanı başta olmak üzere diğer konular hakkında herhangi bir açıklamada bulunmamıştı.

Öte yandan Yemen meşru hükümetinin de barış müzakerelerine yeniden başlamak için Husiler ve Salih yanlılarının Hudeyde'den çekilmesini şart koştuğu ifade ediliyor.

Yemen'deki anlaşmazlığın çözümü için taraflar arasında geçen yıl Kuveyt'te ABD gözetiminde gerçekleşen görüşmeler 90 gün sürmüş ancak sonuç alınamamıştı.

Yemen'de Husiler ve onlara destek veren Salih yanlıları ile Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun destek verdiği meşru hükümet güçleri arasındaki çatışmalar iki yıldan uzun süredir ülkenin çeşitli bölgelerinde devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :