Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" operasyonu

Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" operasyonu

Fransa Hükümeti Sözcüsü Le Foll : " Bölgedeki durumun giderek kötüleşmesinden endişeliyiz"

PARİS (AA) - Fransa Hükümeti Sözcüsü Stephane Le Foll, Yemen'deki durumun giderek kötüleşmesinden endişe duyduklarını belirterek, "Mevcut sorunların bir an önce çözülmesi için siyasi ve diplomatik yolların devreye sokulması gerekir" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen haftalık basın toplantısında soruları yanıtlayan Le Foll, Yemen'de demokratik çözüm için gelecek haftalarda uluslararası bir toplantı düzenlenebileceğini söyledi.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin isteği üzerine Suudi Arabistan'ın bazı Arap ülkeleri ile bölgede askeri operasyon yaptığını hatırlatan Le Foll, "Bölgedeki durumun giderek kötüleşmesinden endişeliyiz. Suudi Arabistan'ın Yemen'deki müdahalesini haklı buluyoruz. Fakat mevcut sorunların bir an önce çözülmesi için siyasi ve diplomatik yolların devreye sokulması gerekir" diye konuştu.

Fransa için öncelikli konunun Yemen'deki sorunun politik bir çözüme kavuşturulması olduğunu vurgulayan Le Foll, bölgede "çatışma mantığından uzaklaşmak" gerektiğine dikkati çekti.

Siyasi krizin devam ettiği Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i "geçici merkez" ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı. 

Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına başladığını duyurmuştu.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır katılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı