Yemen'deki çatışmalar

Yemen'deki çatışmalar

HRW ve Uluslararası Af Örgütü, "Yemen'deki insan hakları ihlalleri" nedeniyle Suudi Arabistan'ın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması istedi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), "Yemen'deki insan hakları ihlalleri" nedeniyle Suudi Arabistan'ın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması çağrısı yaptı.

İki örgüt tarafından konuya ilişkin BM'de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda yapılan açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'deki operasyonlarda insan hakları ihlallerine karıştıkları savunularak, bu ülkenin, BM İnsan Hakları Konseyi'nin güvenirliğine zarar verdiği öne sürüldü.

Açıklamada, BM Genel Kurulu'nun, İnsan Hakları Konseyi üyesi bir ülkenin "sistematik ve geniş çaplı insan hakları ihlali" durumunda üçte iki çoğunlukla bu ülkenin üyeliğini askıya alabileceği hatırlatıldı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun 69 hava saldırısında savaş suçu sayılabilecek hak ihlalleri gerçekleştirdiğinin belgelendiği savunulan açıklamada, Suudi Arabistan'ın bu ihlalleri sonlandırana kadar Konsey üyeliğinin askıya alınması talep edildi.

İki kurum daha önce de ABD, İngiltere ve Fransa'ya, Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmaları çağrısı yapmıştı.

Öte yandan BM'nin çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkelere yer verdiği listeye, Yemen'deki hava saldırıları dolayısıyla bu yıl Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun da eklenmesi üzerine Suudi Arabistan ile BM Genel Sekreteri arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Suudi Arabistan'ın sert tepkisi üzerine Ban, yeniden gözden geçirme amacıyla koalisyonu geçici olarak listeden çıkardığını açıklamış ve bu kararı "Aldığı en zor ve can sıkıcı kararlardan birisi" olarak nitelendirmişti.

BM Genel Sekreterliği, Suudi Arabistan'ın BM'ye yaptığı yardımları kesmeyle tehdit ettiğini ileri sürmüş ancak Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah Al-Muallimi bu iddiayı yalanlamış, koalisyonun söz konusu listeden kalıcı olarak çıktığını iddia etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler