Yemen'deki ateşkes

Yemen'deki ateşkes

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed, Yemen'de çatışan taraflara ateşkesi 72 saat daha uzatma çağrısı yaptı

ADEN (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, Yemen'de çatışan taraflara ateşkesi 72 saat daha uzatma çağrısında bulundu.

Ahmed, yaptığı yazılı açıklamada Yemen'de çatışan taraflara 19 Ekim Çarşamba günü yürürlüğe giren ateşkesi 72 saat daha uzatma çağrısında bulunarak, iki taraftan da yapılan ihallere rağmen ateşkesin büyük ölçüde etkili olduğunu belirtti.

"Geçtiğimiz günlerde, insani yardım ve gıda yardımının çatışmalardan zarar gören birçok bölgeye ulaştığını gördük. BM görevlileri, daha önce ulaşma imkanı olmayan bölgelere girdiler." ifadelerini kullanan Ahmed, ülkede anlaşma sağlanması halinde çatışmaların tamamen durmasının önemini vurguladı.

Ahmed, BM'nin siyasi çözüm ve çatışmaları durdurarak Yemen'de kalıcı ateşkes sağlanmasını hedeflediğine dikkati çekti.

- Yemen'de ihlaller

Öte yandan ateşkesin bitimine dakikalar kala Taiz ve Şebve kentlerinde yaşanan ateşkes ihlallerinde 8 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yönetim yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) Basın Sorumlusu Macid Amir el-Harisi, yaptığı yazılı açıklamada, Şebve'de Husiler ve onlara destek veren Ali Abdullah Salih yanlıları arasında yaşanan çatışmalarda karşı taraftan 6 kişinin öldüğünü belirtti.

Yemen resmi ajansı SANA'da yer alan haberde ise Husiler ve Salih yanlılarının Taiz'de yerleşim yerlerine topçu atışıyla düzenlediği saldırılarda 2 sivilin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı aktarıldı.

BM'nin önerisiyle, Yemen'de 19 Ekim Çarşamba günü yerel saatle 23.59'da ülke genelinde geçerli olmak üzere 72 saatlik çatışmaların durması anlaşması yürürlülüğe girmişti.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin ihlallerine rağmen komutanlarına ateşkese uymaları talimatını vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :