Yemen'de Husilerin hükümet ilanına tepkiler

Yemen'de Husilerin hükümet ilanına tepkiler

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed:- "Yemen'de Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi GPC tarafından açıklanan Ulusal Kurtuluş Hükümeti, barış müzakerelerini sonuçsuz bıraktı"

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Yemen'de Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) tarafından açıklanan "Ulusal Kurtuluş Hükümeti"nin barış müzakerelerini sonuçsuz bıraktığını belirtti.

İsmail Vild Şeyh Ahmed tarafından sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yayınlanan açıklamada, "Husiler ile GPC tarafından açıklanan yeni hükümet, barış müzakerelerini sonuçsuz bıraktı. Söz konusu adım, barış sürecine yeni ve ek engeller getiriyor, böylesi kritik bir dönemde Yemen halkının çıkarlarına hizmet etmiyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ilan edilen hükümetin, Umman'da BM ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye verilen sözlerle çeliştiği kaydedildi.

Yemen'in çok hassas bir dönemden geçtiği ve Husiler ile GPC'nin bu kararının işleri daha karmaşık bir hale getirdiği vurgulanan açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Yemenli tüm tarafların ülke menfaatini her şeyin üzerinde tutması, siyasi bölünme ve çekişmenin son bulması ve ülkenin boğuştuğu insani, güvenlik ve siyasi sorunların çözümü için hızlı adımlar atılması gerekmektedir. Alınan her yeni siyasi karar, tek taraflı değil, BM gözetimindeki barış müzakereleri çerçevesinde alınmalıdır. Yemen'in uçurumun kenarından kurtarılması hala mümkün. BM'nin sunduğu barış planı da bu fırsata olanak sağlamaktadır."

- "Tüm operasyonlar durdurulmalı"

Açıklamada, Husiler ile Salih yanlılarına eğilimlerini yeniden gözden geçirmesi ve barış sürecine bağlılıklarını ortaya koyacak adımlar atması çağrısında bulunuldu.

Askeri operasyonlara son verecek anlaşmacı bir çözüme ulaşılması istenen açıklamada, Yemen halkının beklenti ve taleplerini karşılayacak bir alan açılması için yapıcı ve fiili bir şekilde çalışılması gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada ayrıca taraflara daha fazla insani yardımın girişine alan açmak için karadan, havadan ve denizden tüm operasyonların durdurulmasının öngörüldüğü ateşkesin yeniden aktifleştirilmesi önerildi.

Husiler ve devrik lider Salih'in partisi GPC, dün eski Aden Valisi Abdulaziz bin Habtur başkanlığında Sana'da "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" kurduğunu açıklamıştı.

Husiler ile GPC arasında 28 Temmuz'da imzalanan "ulusal siyasi anlaşma" esas alınarak kurulduğu ileri sürülen hükümette 3'ü başbakan yardımcısı, 7'si devlet bakanı olmak üzere 35 bakanın görev yapacağı aktarılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :