Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Yaylaların Özgür Çocukları Yörükler

“Daha beş altı yaşlarındayım. Köyden iki saat uzakta Başarakavak Köyü sınırında, Kurtderesi’ndeki tarlamızda ekin işliyoruz. Güzelim kekliklerin, ürkek tavşanların kökünün kesilmediği yıllar. Kekliklerin türküleriyle uyuyup uyanıyoruz. Bir sabah; daha gün doğmamış yeni ağarıp geliyor şafak yeri. Büyük bir sürünün çan seslerine, çobanın bağırışlarına uyandık. Dedem üzerindeki kepeneği çıkarmadan alana doğru koştu. İşlediğimiz ekinin bir kısmını yığın yapmıştık ama büyük bölümü deste halindeydi. Korkumuz, sürünün destelerin arasına dalıp zarar vermesiydi. Ben de üzerimdeki çulu atıp dedemin ardı sıra seğirtmiştim. Bir kız çoçuğu keçi sürüsü tarlaya girmesin diye çırpınıp duruyordu. Sonra iriyarı, bıyıklı, şapkalı bir adam çıkagelmiş elindeki çomağı keçilere doğru savurarak sürüyü tarladan uzaklaştırmıştı. Sürü uzaklaşınca gelip dedemle tokalaşmıştı adam. Uykumu alamamış, gözlerimi ovuşturup duruyordum.. kız, benden beter uykusuz, yorgundu. O günlerden yalnızca bir sahne kalmış aklımda. Ardıç kellerinin arasında yayılan kara keçi sürüsü ve sürüye yetişmek için seğirtir gibi yürüyen baba ile ona ulaşmaya çalışan kırmızı entarili kız.

         Yörükleri ilk tanıyışım böyle olmuştu.

O yaz sabahından bana kalan, o görüntüyle birlikte, yoğun bir yürek burkuntusuydu. Yaz aylarıydı, gündüzleri sıcaktı ama geceleri ayaz çöküyordu. Kimi gece kırağı düşüyordu. O kırmızı entarili kızın üzerinde entarisinden başka bir giysi yoktu.

Sonraki yıllar daha yakından tanıdım yörükleri.

…Bulgur pilavlarını yedim, ayranlarını içtim…”

Yörük dostu, bu konuda uzun yıllar çalışmalar yapmış olan Zeki Oğuz böyle başlıyor Yaylaların Özgür Çocukları Yörükler adlı kitabına. Gayet yalın ve akıcı bir dille, aynı zamanda masalımsı bir anlatım tarzı ile yörüklerin gerçek dünyasını anlatıyor Zeki Oğuz.

Kışın hayvanları soğuktan korumak adına kışlıklara, yazın da yaylalara çıkan insanların hikayesi bu.  Eskiden kıl çadırlarıyla şimdi ise dönüşen dünya ile değişen, sayıları gittikçe azalan, modernleşen yaşam tarzlarıyla da olsa, hâlâ var olan öz kültürümüz yörüklerimiz.

Kitapta Orta Asya çağlarından itibaren bugüne kadarki yörüklerin tarihi anlatılıyor. Kişilerden, anılardan, yerlerden, yemeklerinden, düğünlerinden, oyunlarından, türkülerinden, manilerinden bahsediliyor. Meraklıları için notlar aktarılıyor. Fıkraları anlatılıyor.

 

Zeki Oğuz, haritalarla, özgün fotoğraflarla süslemiş, zenginleştirmiş eserini.

         “İşte şimdi dilim döndüğünce anlatıyorum onları. Dilerim ilerde onları daha iyi anlatanlar çıkar.” Diyen, ömrünü yörük kültürüne adamış olan Zeki Oğuz’a bu nadide eseri için şükranlarımı sunuyorum.

Selametle, ihsanla kalınız.

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

image002-058.jpg

Yayın Yeri ve Tarihi: Konya, 2012

Yayınevi:  Memleket İletişim A.Ş.

Baskı Sayısı: 2.Baskı

Sayfa Sayısı: 173

Temin Adresi: 0332 352 16 16

Yazar Hakkında

image004-049.jpg

1951 yılında Konya Tatköy'de doğdu. İlkokulu köyünde, Erkek Sanat Okulunu Konya'da okudu. Erkek Sanat Okulunun lise 1.sınıfından ayrıldı. 1968 yılında Yeni Konya Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. Yeni Meram, Konya Postası, Manşet, Memleket gibi yerel gazete ve dergilerde köşe yazıları, gezi yazıları,Siyah/Beyaz, Cumhuriyet Gezi Eki’nde, İpekyolu (Konya) Dergisi’nde gezi yazıları yazdı. 1975 yılında Kooperatifler Müdürlüğü’nde memurluğa başladı. 2001 yılında Tarım İl Müdürlüğü’nden emekliye ayrıldı. İlk şiir kitabı 1970 yılında çıktı. İlk öykü kitabı 1981 yılında yayınlandı.1989 yılında amatör olarak fotoğrafla ilgilenmeye başladı. 1995 yılında ilk fotoğraf sergisini açtı. Karma sergilere katıldı. 27 kişisel sergi açtı.1997 Yılında Konya Çalı Kültür Sanat Dergisi'ni yayınlamaya başladı. 2007 yılına kadar 100 sayı yayınladı.

1.Kavgadayız Her Saat (Şiir 1970)

2. Bebek (Öykü 1981)

3. Hoyrat (Öykü 1. Baskı 1990 - 2. Baskı 1992)

4. Ademin Kaburga Kemiği (Öykü 1995)

5. Yüreğimi Getirdim Armağan (Öykü 1995)

6. Ürkek Bir Keklik (Öykü 1995)

7. Gezgin Yürek (Şiir 1999)

8. Gelenek ve Görenekleriyle Konya Dağ Köyleri (Halk Kültürü 1. Baskı 1997 –2. Baskı 2000)

9. Dolavlı Yılmaz Güney (Öykü 2002)

10. Bir Bozkır Türküsü Beldeleri Yaylalarıyla Konya (Gezi 2003)

11. Yaylaların Özgür Çocukları YÖRÜKLER (2004)

12. Seçme Öyküler (2OO4)

13. Toprak ve Gelenek (Konya Dağ Köyleri - 2O05)

14.Taşra ve Gezgin (Beldeleri Yaylalarıyla Konya-2005)

15.Seçme Yazılar (2006)

16.Yüzler (Albüm 2007)

17.Gümüş Saplı Bıçak Miço ( Ekim 2009)

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.