Yavru deniz kaplumbağalarının zorlu "yaşam" yolculuğu

Yavru deniz kaplumbağalarının zorlu "yaşam" yolculuğu

Türkiye'de deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama alanları arasında yer alan Mersin kumsallarında yumurtadan çıkan çok sayıda yavru, denize ulaşmak için büyük mücadele veriyor- Yuvadan çıkınca içgüdüsel olarak bir an önce denize ulaşmaya çalışan yavru ka

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Mersin sahillerinde yumurtalardan çıkmaya başlayan yavru deniz kaplumbağaları, kısa mesafeye rağmen birçok tehlikeye karşı yaşam mücadelesi vererek denize ulaşmaya çalışıyor.

Anaç kaplumbağaların doğdukları kumsallara mayıstan itibaren yuva yaparak bıraktığı yumurtalardaki "caretta caretta" ve "kelonya midas" yavruları, 60 günlük kuluçka döneminin ardından yumurtadan çıkmaya başladı.

Yuvadan çıkmalarıyla birlikte içgüdüsel olarak bir an önce denize ulaşmaya çalışan yavru deniz kaplumbağaları, bu sırada martılar, yengeçler ve köpeklere yem olmamak için büyük çaba harcıyor.

Yavru kaplumbağalar, yuvalarından başladıkları kısa yolculuklarında, hızlı hareket ederek denize ulaşmaya çalışıyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin, deniz kaplumbağaları açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Mersin'in, Türkiye'deki önemli yuvalama alanları arasında yer aldığını belirten Ergene, kentte 5 farklı yuvalama alanı bulunduğunu bildirdi.

Kazanlı kumsalında mayıs sonunda ilk yuvaları tespit ettiklerini anlatan Ergene, "Çok sayıda anaç kaplumbağanın kumsala çıkışı vardı. Çıkışlar temmuzun sonuna kadar devam etti. Hatta bugün bile anaçların kumsala çıkışları oluyor. Yavru çıkışları da temmuzun ilk haftası başladı. Ama en yoğun zamanı şu anda ağustosta yaşanıyor. Bugünlerde çok fazla çıkışlar oluyor." dedi.

Yavru deniz kaplumbağalarının denize ulaşmak için verdiği mücadeleyi herkesin görmesi ve sahillerde ona göre hareket etmesi gerektiğini dile getiren Ergene, "Martılar, köpekler, yengeçler ve balıklar, bu yavruları bekliyor. Bu kadar çok doğal düşmanı var." ifadelerini kullandı.

Ergene, "Aynı zamanda balıkçılar da yapay olarak onlara düşman oluyor. Çünkü yavruların çıkmış oldukları kumsalların yakınlarında avlanıyorlar. Buradan giden yavru ağa takılabiliyor. Ancak o yavrular tüm bu tehlikelere rağmen yuvalarından çıkıp denize ulaşmak için büyük bir çaba gösteriyor." diye konuştu.

- "Kumsallarda dikkatli olunmalı"

Yavru çıkışlarının olduğu dönemde insanların çok daha dikkatli olmasını isteyen Ergene, şunları kaydetti:

"Kumsallar, insanlar tarafından da kullanılıyor. Ancak bu kumsallar aynı zamanda deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğu için biraz daha dikkat edilmesi gerekiyor. Bulundukları kumulda yuva olabilir. Biz tabelalarla yuvaların olduğu alanları belirliyoruz. Oraları ıslatmamaları, üzerinde yürümemeleri veya açmamaları gerekiyor. Köpeklerden korumak için kafesler koyuyoruz. O kafesleri kaldırmamalılar. Özellikle sabah erken saatte spor yapanlar oluyor. Çıkan yavru gördüklerinde ellerine alıp denize atarak onlara yardım ettiklerini düşünüyorlar ama bunu yapmamaları gerekiyor. Bu hayvanların bu kumsalları yürüyerek gitmesi gerekiyor ki hem yumurta kordonundaki o besinin kokusu gitsin hem de hayvan bulunduğu alanı algılasın, kasları, akciğerleri açılsın. Yeni doğan bebek gibi oluyorlar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler