Yavaş buna ne diyecek? Canlı yayında 'ihaleye şeffaf fesat' suçlaması!

Yavaş buna ne diyecek? Canlı yayında 'ihaleye şeffaf fesat' suçlaması!

CHP’li Mansur Yavaş'ın başkanlığını yaptığı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde canlı yayında ihale yolsuzluğu yapıldığı iddia edildi.

31 Mart Yerel Yönetim Seçimleri’nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş’ın, şeffaflık vaadiyle canlı yayında yaptığı ihalelerin arka planı deşifre oldu.

Güneş Gazetesi'nin haberine göre Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bağlı ANFA Genel Müdürlüğü'nün 'Yeşil Alan Bakım ve Onarım' ihalesinin videosunda 'ihaleye karışan fesat' ortaya çıktı.

ALGI OPERASYONU

Güneş'te "şeffaf fesat" başlığı ile verilen habere göre, 8 Mayıs 2019’da yapılan ihaleye katılan firmalardan birincisinin yüzde 63, ikincisinin yüzde 61 indirim teklif etmesi görmezden gelindi. Bu rakamlara rağmen ihale yüzde 50 indirim teklif eden firmaya verildi.

İhalede asıl skandalın ise toplantıyı yöneten kişinin oturum sonunda mikrofonu açık unutmasıyla yaşandığı belirtilen haberde en yüksek fiyatı vermesine rağmen kazanan firmanın, katılım şartlarını taşımadığı da ileri sürüldü.

‘VAR KABUL EDELİM’

Habere göre, diğer katılımcılar salondan çıktıktan sonra firma yetkilisini yanına çağıran ihaleyi yöneten belediye görevlisi, evraklarının eksik olduğunu, ancak tamam kabul edeceğini söyledi. Görevli firma yetkilisine, “Senin evrakında bir eksik var. Oda kayıt belgen yok ama rakamın iyi diye biz seni kabul ettik. Oda kayıt veya faaliyet belgenden birisini vermen lazım. Varsa birisini ver” dedi.

Karşısındaki kişi bir süre çantasını kurcaladığında istenilen belgenin olmadığını anlayan oturum yöneticisi, “Tamam. Biz var kabul edelim” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİ YAĞMURUNA TUTULDU

Yine habere göre, belgeleri eksik olmasına rağmen ihaleyi kazanan kişi; kendisini 'yüksek rakam verdiği için' idare eden görevliye “Allah razı olsun” diyerek cevap verdi.

Canlı yayında yaşananlar sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutulurken, vatandaşlar “İhaleye şeffaf fesat” yorumunda bulundu.

YAVAŞ SUS PUS

Güneş'in haberine göre, açık kalan mikrofonda belediye bürokratının, “Belgeler eksik, kimde kaldığı belli değil” dediği net bir şekilde duyuluyor. Ardından, “Evrakı sonra teslim edersin” diyor. İhale şartnamesinde, firmaların istenen tüm evrakları eksiksiz teslim etmeleri halinde katılabilecekleri belirtiliyor. Buna rağmen ihale, ticaret odası kaydı ve teklif mektubu dahi olmayan firmaya veriliyor.

İhale yolsuzluğu iddiasına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mansur Yavaş şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.

Etiketler :